Annons

Männen som backar upp Josefin Nilsson – här är deras viktiga budskap: ”Hon träffade djävulen”

Annons

Skådespelaren Alexander Karim röt ifrån efter att ha sett dokumentären ”Älska mig för den jag är”.

Nu gör flera svenska kändisar honom sällskap. Här är deras viktiga budskap.

Josefine Nilsson levde i ett destruktivt förhållande med en man som misshandlade och hotade henne. Hon avled plötsligt 2016, efter en tids sjukdom, bara 46 år gammal. Mannen fick sedan villkorligt fängelse och arbetar i dag på Dramaten som skådespelare.

När ett sådant öde får nytt liv väcker det känslor. Efter att skådespelaren Alexander Karim har sett dokumentären väljer han nu att agera och ryta ifrån. I ett öppet brev till film, tv och teaterbranschen, kräver han en upprättelse i Josefin Nilssons minne och uppmanar kollegorna att göra detsamma.

Många har reagerat, män som kvinnor – vi listar tre av dem.

Genom ett öppet brev tar Peter Jöback, den folkkära skådespelaren och sångaren ställning.

I ett Instagraminlägg skriver han ”Jag är med dig Alexander Karim #jagtackarne j#brinnförjosefin”.

Morgan Alling: ”Hon träffade djävulen”

Och Peter Jöback är inte ensam. Skådespelaren Morgan Alling skriver i ett långt inlägg på sin Instagram om de upprörda känslorna han känner efter att ha sett dokumentären.

”Hon träffade djävulen som gjorde livet till ett helvete. Nån måste ha hört när han slår sönder lägenheten med en kvinnokropp. De grannar måste veta att tystnaden är det största sveket. Kollegorna på teatern vet jag reagerade”, skriver Morgan Alling och fortsätter:

”Försvaren för dessa ”män” har varit många och varierade; ”Full”, ”Han har teaterdemonen inom sig”, ”Kvinnor gillar män som är lite farliga”, ”It takes two to tango”, ”Han är en konstnär. Media har också glorifierat dessa ”alfahanar” som sexig, manliga, demoner och det har gjort det svårare för ledningen.

Men idag, tack vare #metoo har man belyst en tystnadskultur ”, skriver han.

Jonas Gardell: ”Brände ända in till ens hjärta”

Författaren, skådespelaren och sångaren Jonas Gardell menar att män som hatar kvinnor är ”ur-förtrycket”.

”Män som hatar kvinnor. I alla tider. I alla delar av världen. I bland tänker jag att det är roten till nästan allt förtryck i världen. Det är liksom ur-förtrycket”, skriver han till en bild på Facebook.

Och det är en chockad Jonas Gardell som sett dokumentären.

”Minns vilken makalös artist hon var. Den där närvaron som brände ända in till ens hjärta. Älska mig för den jag är. Och chockas över vad hon utsattes för. Att det bara fick hända. Att det fortsätter att hända”‚ skriver han.

Kollar dokumentären om Josefin Nilsson. Minns vilken makalös artist hon var. Den där närvaron som brände ända in till...

Posted by Jonas Gardell on Sunday, March 24, 2019

Nu hjälps vi åt att sprida detta vidare för att Josefin Nilssons minne ska få upprättelse!

Annons