Annons

Mer än 10 000 äldre i Sverige är hemlösa idag – Adolf, 61: ''Det värsta är att det är kallt''

Annons

Så många som 10 121 äldre svenskar, personer över 50 år, är hemlösa idag i Sverige. En av dem är 61-årige Adolf Arbelius. Nu berättar han sin historia.

Nu när vintern står för dörren blir livet ännu svårare för de tusentals hemlösa i Sverige.I en intervju med Metro berättar han sin historia.

År 2016: Adolf, 59, sitter på tunnelbanan och läser tidningen. Plötsligt slår yrseln till till. Han börjar kräkas och faller snart ihop. Ingen kommer för att hjälpa honom. Han samlar all sin kraft för att larma SOS. Efter det blir allt svart.

År 2018: Novemberregnet dånar ner mot asfalten. Regnet skapar ett sorts vakuum på gatorna. Det är söndagskväll. Mörkret har tagit över staden.

Men på Olof Palmes gata i Stockholm samlas en grupp människor. Fler än 40 personer besöker soppköket denna kväll. Ingen känner den andra.

Men de alla besöker soppköket ikväll.

Alla är pensionärer från vitt skilda världar och de är alla hemlösa.

Enligt en undersökning som Socialstyrelsen gjorde under 2017 visar det sig att över 10 000 äldre svenskar är hemlösa idag i Sverige. Med äldre räknar man i denna undersökning personer som är över 50 år.

Bor på ett båthus

Det har nu gått två år sedan den nu 61-årige Adolf fick en stroke som gjorde att han förlorade sitt jobb, vilket ledde till att han inte längre hade råd med sin bostad, skriver Metro.


Idag bor han på taket av ett båthus.

– Det värsta är ju att det är kallt, inuti båthuset också, säger han.

Fler äldre blir hemlösa

 – Det vi ser nu är att gruppen som enbart har behov av boende ökat, var femte person i hemlöshetskartläggningen uppges inte ha behov av annat än ett boende. Det reflekterar boendesituationen i landet. Det handlar om personer som aldrig någonsin kommit in på bostadsmarknaden eller personer har vart inne men blivit avhysta (vräkta) av olika anledningar och inte kommit tillbaka in på bostadsmarknaden, säger Charlotta Fondén, utredare på Socialstyrelsen till Metro.


Tuffare krav att få bostad

Hon tror att anledningen till antalet hemlösa ökar beror på tuffare krav på bostadsmarknaden. Äldre har svårt att betala för sig.

– Det är högt ställda krav på hyresgäster idag, det gäller inte bara äldre personer utan även andra grupper. Det är kommunerna som har bostadsförsörjningsansvaret för invånarna i kommunen. Men på nationell nivå är det bostadsbrist. Det behövs fler bostäder och hyreslägenheter som personer med lägre inkomst har råd att bo i och där kraven för att få ett hyreskontrakt inte är så högt ställda, säger Charlotta Fondén, utredare på Socialstyrelsen till Metro.

År 2017 var antalet hemlösa över 10 000, idag beräknas 30 000 vara hemlösa, skriver Metro.

Det är en skam att tusentals av våra äldre är hemlösa och tvingas sova utan tak över huvudet. Detta måste få ett slut och det är nu – dela vidare om du håller med!

Annons