Mutan till Moderaterna: Miljöpartist ville byta 3 000 röster mot en moské

Två moderater erbjöds 3.000 röster, vilket skulle innebära ett maktskifte i Botkyrka kommun, mot ett beviljat bygglov för en ny moské. Det rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.

Moderaternas Stina Lundgren tog med sig sin sekreterare och åkte till Alby moské i slutet av juli för at träffa Miljöpartiet de grönas Ali Khalil, som bjudit in dem till ett möte. Där ska de ha erbjudits 3 000 röster från Ali Khalil, kommunpolitiker för Miljöpartiet i Stockholmsförorten Botkyrka.

I utbyte mot rösterna skulle Moderaterna bevilja bygglov till en ny moské, avslöjar Uppdrag Granskning i SVT. De 3 000 rösterna skulle komma från en muslimsk församling i området. I ett inspelat samtal som presenteras i programmet förklarar Ali Khalil hur Moderaterna ska få rösterna:

– Det är de som kommer till moskén varje fredag, och den målgruppen är väldigt lyhörd till imamen. Om imamen säger att ”vi bedömer att Moderaterna är det bästa valet för oss, de hör våra problem, de har lovat att bekämpa våra problem och trygga vår existens”. Då gör människorna det.

Miljöpartiet de gröna

– Vi var naturligtvis helt chockade. Vi hade inte räknat med att det här mötet skulle ha ett sådant uppsåt över huvud taget, säger Stina Lundgren till SVT.

Moderaterna tackade nej till erbjudandet från Miljöpartiets Ali Khalil, som sitter i kommunstyrelsen.

När Uppdrag granskning tar kontakt med Ali Khalil vill han dock inte kännas vid anklagelserna:

– Det är under all kritik. Så bedriver man inte politik. 

Ali Khalil menar att det hela rör sig om ett missförstånd.

– Det jag säger är att här har vi en församling, en förening, och jag har introducerat en massa föreningar för en massa politiker och kommer fortsätta göra det dagligen.

Efter SVT:s granskning får nu Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka kommun, Ali Khalil, lämna sina uppdrag.

– Det är så klart helt förkastligt och vi som parti tar fullständigt avstånd från detta odemokratiska agerande. Vi har varit i kontakt med honom och han lämnar omedelbart alla sina uppdrag. Vi kommer nu gå vidare med ett uteslutningsärende mot honom, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till SVT.