Nästan 100 år senare hedras och hyllas en hunds lojalitet

En av historiens mest älskade och kända hunden som handlar om vänskapen mellan en Akita vid namn Hachiko och hans ägare Hidesaburo Ueno. Hundens berättelse är så berörande att hans närvaro fortfarande känns av runt om i Tokyo, Japan där han levde nästan 100 år sedan.

Historian resoneras än idag eftersom att det är en klockren tidlös exempel på en orubblig kärlek och hängivenhet.

Hachiko föddes på en går år 1923. Han adopterades av professor Hidesaburo Ueno som var professor i jordbruk på Tokyos universitet.

hachi1

Varje dag så gick hunden med hans husse till tågstationen för att säga hejdå innan professorn gick ombord på tåget för att åka iväg till jobbet.

Hachi skulle då tålmodigt vänta på stationen på att Ueno skulle återvända. Medan han vänta så skulle kioskägare samt stationarbetare ta hand om honom genom att ge honom mat och vatten.

hachi-3

Detta fortsatte under flera år till en dag då Ueno inte återvände från arbetet. Han hade olyckligtvis drabbats av en hjärnblödning och avled då på plats. Hachi visste ingenting om detta så han fortsatte att vänta. Hachi gav aldrig upp sitt hopp om att hans ägare skulle återvända på tåget. Varje eftermiddag när Uenos tåg brukade anlända så var Hachi på plats för att leta efter honom.

Hachi fortsatte med sökandet i många år, i 10 år för att vara exakt tills den morgonen den 8 mars 1935, då Hachiko hittades död nära Shibuya stationen. Han hade gått bort från naturliga orsaker. Han kropp fördes då till stationens bagagerum som hade varit en av hans favoritplatser och ett foto togs vid detta högtidliga tillfälle.

hachid

Bilden visar inte bara Hachiko, men också Uenos fru, Yaeko, och många anställda på stationen. En av de anställde gav bilden till hans dotter och berättade att Hachi kom till stationen varje dag och att de delade deras lunchbox med honom. Hachikos kropp är bevarad vid National Science Museum of Japan i Ueno, Tokyo.

hachikropp

En bronsstaty av Hachiko placerades utanför Shibuya stationen som minna av hunden. Den förstördes under andra världskriget men en ny uppfördes på samma plats 1948 som fortfarande står på plats. Det har blivit en av de mest populära och älskade parker i grannskapet.

hachiko-statue-japan

Dessutom så har de namngivit stationens entré till "Hachiko-guchi" som betyder "Hachikos ingång/utgång". Ev av tåglinjerna har också blivit kallad "Hachiko linjen".

För inte så länge sedan så presenterades det en ny bronsstaty av Hachiko som återförenas med Ueno för att fira 90-årsdagen av Uenos död samt 80:e året av Hachiko bortgång. Statyn står utanför det universitet som Ueno var en professor på.

hachis

Hachikos berättelse forsätter att vara ihågkommen och hedrad som ett lysande exempel på lojalitet som människor kommer att fortsätta att sträva efter.

Dela denna fantastiska hundberättelsen med din familj och vänner!


Dela på Facebook