Nationellt larm: Bedragare kan kapa ditt bank-ID via sms i telefonen

Bedragare försöker komma över ditt bank-ID genom att skicka bluffmeddelanden till din mobiltelefon. Polisen går nu ut med en nationell varning.

– Man försöker få dig att uppge dina personnummer och inloggningar för att kunna ta över ditt bank-ID och äga dig, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Expressen.

Expressen har tidigare rapporterat om bedragarna som ringer bluffsamtal från Somalia med landskoden +252. Ringer man tillbaka kan det stå en dyrt. Nu undersöker polisen ytterligare en bedrägerimetod där bedragarna försöker kapa mobilanvändares bank-id och tömma dina konton. 

Metoden går ut på att mobilanvändaren får ett sms med en förkortad bit.ly-länk och en text där det står "Verifiera din identitet". Avsändaren är ett telefonnummer från San Marino, enligt en person som Expressen talat med.


Personen prövade sedan att slå in länken som fanns med i meddelandet. Där uppmanas man att ange sina uppgifter för att de ska kunna ta över ditt bank-ID.

– Vi kommer gå ut med en varning för detta på Facebook. Det här är en phishing-attack som startade vid 17.30 under söndagen, säger Jan Olsson.

Dela gärna polisens varning vidare!