Nej, han fick inte maskar i hela kroppen av sushi

Historien om mannen som fick mask i magen efter att ta ätit sushi har spridit sig igen.  Men det visar sig vara helt fel,  skriver Viralgranskaren på Metro.

Historien om den kinesiska mannen som fått mask i kroppen efter att ha ätit för mycket rå fisk har spridit sig i flera medier runt om i världen.

mask244

På röntgenbilder som sprids kan en massa små vita fläckar ses som ska föreställa maskar. Det påstås vara bilden av en patient som kommit in till ett sjukhus i Kina. I flera medier påstås mannen nästan ha dött "efter att ha ätit för mycket sashimi".

Mannen ska ha klagat över magsmärtor och hudirritation och när han röntgades syntes att hela kroppen var full av bandmask. Han hävdas ha uppsökt läkarvård i Guangdong-provinsen i östra Kina. Men det finns en anledning att vara skeptisk till historien, bland annat för att det saknas tidpunkt för händelsen.

Bilden visar egentligen svinbandmask

Men nu har det visat sig att historien inte stämmer. Viralgranskaren på Metro har pratat med Mats Wahlgren, professor i smittskydd med fokus på kliniks parasitologi, och enligt honom är det man ser på bilden svinbandsmask, som man får av fläsk.

Parasiten finns i grisen och när vi äter grisen får vi i oss ägget. Enligt Mats Wahlgren finns inte den här typen av sjukdomen i Sverige, skriver Metro.

Så människor i Sverige som äter sushi har ingenting liknande det här att frukta?

– Inte av den här typen. Fiskbinnikemasken finns i våra gäddor i Mälaren och då måste man äta dem råa, säger professor Mats Wahlgren.

Dela gärna detta med dina vänner!

Dela på Facebook