Nonchalanta grillare fortsätter trotsa eldningsförbud

I år fick vi en riktigt varm sommar vilket många tycker är underbart men med värmen och torkan kommer också flera problem.

Vi har tidigare skrivit om hur torkan ställt till det för bönderna med dåliga skördar och nödslakt.

Alla län utom tre drabbades i helgen av skogsbränder. Vilket innebär en stor press på räddningstjänsten

"Det är ansträngt men samtidigt har också räddningstjänsterna löst det på ett väldigt bra sätt" säger Mikael Westerlund på MSB:s presstjänst, till DN.

Myndigheten för samhällskydd och beredskapp även kallat MSB förser räddningstjänsten med resurser som brandslangar, motorsågar och terrängfordon. 

"Vi ser att det pågår bränder på väldigt många olika ställen. Det är många som behöver extra resurser och som har fått det också" säger Mikael Westerlund. 

Engångsgrill

Enligt Mikael Westerlund har de bränder som uppstått blivit lösta på ett smidigt och bra sätt av räddningstjänsten.

"Det är många som har jobbat länge, det har varit lite av en skogsbrandssäsong och det behövs mycket resurser. Vi försöker hela tiden vara på tårna och vara proaktiva för att se till att det finns resurser" säger Mikael Westerlund.

Sverige har drabbats av flera skogsbränder men trots detta och att det råder eldningsförbud får polisen ändå många larm om personer som grillar ute. På flera platser i landet har det tydligt framgått att eldningsförbud råder.  

"Det är konstigt att folk vid det här laget inte tagit till sig informationen om den stora brandrisken” säger Eva Nillson presstalesperson i polisregion Stockholm, till Aftonbladet.  

Image result for scania firetruck

Över 60 personer ringde in till polisen i Stockholm och larmade om att andra grillar. Men polisen har inte möjlighet att svara på alla larm.

”Vi prioriterar de fall där det finns ytterligare graverande omständigheter kring grillningen, som att man är jätteberusad eller har lämnat grillen utan tillsyn” fortsätter Eva Nilsson.

Om man eldar eller grillar trots att det är eldningsförbud gör man sig skyldig till brott mot ordningslagen. Om det börjar brinna gör man sig även skyldig till allmän vårdslöshet. 

Hjälp till att DELA så att alla får reda på den stora brandrisken som råder i Sverige.

Dela på Facebook