Nu avslöjas: Funktionshindrade barn tvingas flytta till barnboenden

Idag kan man läsa på SVT-nyheter om att allt fler kommuner bygger barnboende för att funktionshindrade barn som förlorat sin LSS assistans ska ha någon stans att ta vägen eftersom kommunen inte har någon annan lösning.

LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, kom till 1994 för att människor med funktionshinder, istället skulle de få hjälp med personlig assistans och skulle kunna flytta från institutioner och ut i samhället.

Men de senaste åren har Försäkringskassan tolkat vägledande domar så att allt färre fått rätt till assistans, och en följd av det är att personer med funktionshinder nu återigen tvingas flytta in på boenden, även barn, skriver kommunerna till SVT Nyheter.

113 kommuner har svårt att hjälpa alla

Efter SVT:s granskning har det visat sig att 113 av 213 kommuner berättar att de har stora svårigheter att hjälpa alla.

Åtta kommuner svarar att man just nu bygger boenden för barn, det är Jönköping, Ljungby, Malung-Sälen, Vadstena, Åstorp, Övertorneå, Eskilstuna och Västerås.

Image result

Västerås kommun svarar:

”Familjer som inte klarar av att ha sina barn med omfattande behov i hemmet behöver en större del av avlastning i omvårdnadsarbetet. Ett nytt boende för barn och ungdom startar 2019, delvis beroende på svårigheter att få assistans från Försäkringskassan.”

Men även kommunanställda anser att situationen inte är optimal.

– Rent personligt tycker jag att det är tråkigt att kommunen inte kan ge det stöd som behövs för att de här barnen ska kunna bo kvar hemma, säger Anna Bunninger, chef inom funktionshinderomsorgen i Jönköping, en kommun som startat två nya heltidsboenden för barn.

En av de som nu väntar på besked om assistans är 6-åriga Tuva. Hon har en stor hjärnskada, ett medfött hjärnfel och har problem med att se, processa ljud och röra sig. Familjen väntar fortfarande på besked från Försäkringskassan.

– Vi vill inte lämna bort henne, vi vill inte att Tuva ska växa upp någon annanstans än i vårt hem. Men det värsta som kan hända är att man blir så slut att man inte orkar längre, säger Tuvas mamma Malin Larsson till SVT.

Ska vi verkligen gå bakåt i tiden igen? Där barn och nog snart även vuxna med funktionshinder göms undan så att de inte stör de som sitter i bakgrunden och bestämmer.