Nu berättar Doktor Mikael om hjärtesorgen - detta är något alla behöver läsa

Mikael Sandström har i många år gjort stor succé som TV4:s egen husdoktor. Han ger tips och husmorsknep till tittarna och får svara på frågor om både den ena och den andra åkomman och vad man kanske kan göra åt det.

Doktor Mikaels medverkan har varit så populär att han tillsammans med kollegan Tilda de Paula Eby startat den hyllade podcasten ”Läkarpodden” där han får möjligheten att dela med sig av sin kunskap till svenskarna och svara på fler lyssnarfrågor kring hälsa och sjukdomar.

Men det tar inte slut där. Nu har Tilde och Doktor Mikael tagit det ett steg till då de lovar att svara på ännu fler frågor via Instagram på deras gemensamma konto.

– Ni ställer så himla bra frågor på vår mail men också på Läkarpodddens Instagram i vårt kommentarsfält. Alla frågor är kanske inte så komplexa att de kräver ett helt avsnitt av Läkarpodden men de korta frågorna och svaren kan vi ge här på Instagram, berättar Tilde i ett videoklipp på Instagram.

Den första frågan och svaret som väckt stort engagemang och hyllats av tusentals följare är om man verkligen kan dö av hjärtesorg när någon man håller kär försvinner. I ett videoklipp förklarar Mikael vad som händer i kroppen när man förlorar sin stora kärlek. I ett videoklipp förklarar han vad som händer när man förlorar sin stora kärlek i livet.

– Ja man kan faktiskt dö av brustet hjärta. Det kallas takotsubo kardiomyopati och innebär att hjärtat förlorar sin pumpförmåga i samband med kraftig känslomässig stress. Så hjärtats förmåga att pumpa försvinner och man dör. Mycket dystert, säger han.

Faktum är att allt fler personer får diagnosen takotsubo, enligt Hjärt och Lungfonden och det är främst kvinnor som drabbas av det. Doktor Mikael är verkligen begåvad på det han gör och förklarar alltid så pedagogiskt så att alla förstår. Dela gärna vidare så dina vänner också får ta del av den här viktiga informationen om hjärtesorg.

Tryck på pilen till höger för att lyssna på Doktor Mikaels svar.