Annons

Nu förbjuder EU engångsplast - här är produkterna som försvinner

Annons

Snart lär det bli dags att säga hejdå till sugrör, bestick och tallrikar i plast för alla EU-medborgare. Förbudet mot engångsplast är en av de centrala punkterna när EU:s medlemsländer nu kommit överens om ett plastavtal.

Efter några månaders förhandlingar mellan EU-kommissionen, EU-parlamentet och medlemsländerna nåddes i onsdag en överenskommelse om detaljerna, enligt ett pressmeddelande från ministerrådet. De bestämde att dessa artiklar inte längre får produceras i plast och beslutet väntas skydda både medborgare och miljö från de skador som plast leder till, samt ”främja tillväxt och innovation”.

Nu återstår endast formella godkännanden från parlamentet och medlemsländerna innan det nya plastförbudet antas. Om allt går som väntat kan åtgärderna mot engångsplasten börja gälla redan från år 2021.


– Det är unikt att det har gått så fort att få fram helt ny lagstiftning för hela EU. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett stort tryck från allmänheten i alla medlemsländer, säger miljöminister Karolina Skog (MP) enligt SVT.

Hon fortsätter berätta att dessa engångsartiklar är en av de största bovaran till nedskräpning. hon förklarar:

– Sverige drev en linje där vi ville ha något fler produkter med på listan över de som nu ska förbjudas, men när lagstiftningen väl kommer på plats har jag gott hopp om att i framtiden kunna utvidga listan över förbjudna plastprodukter.

SVT skriver dessutom att lagen infördes ovanligt fort.Plastförbudet lades ursprungligen fram av EU-kommissionen i maj i år, och har sedan förhandlats i olika steg under året.

– Det är unikt att det har gått så fort att få fram helt ny lagstiftning för hela EU. Jag är övertygad om att det beror på att det finns ett stort tryck från allmänheten i alla medlemsländer. Man ser problemet med nedskräpning i sin omgivning och man vill att det införs regler för detta, säger Karolina Skog enligt SVT.

Tio plastartiklar står för 43 procent av allt skräp på europeiska stränder. Fiskeredskap som innehåller plast står för ytterligare 27 procent, enligt EU-kommissionens underlag.

Produkterna får därmed inte produceras längre och från år 2021 gäller totalförbud på följande produkter:

  • Plastbestick
  • Plasttallrikar
  • Sugrör i plast
  • Bomullspinnar i plast
  • Matbehållare för take-away, med eller utan lock, i polystyren (termoplast)
  • Dryckesförpackningar i polystyren
  • Muggar i polystyren
  • Bioplast eller bionedbrytbar plast(Bionedbrytbar plast är inte alldeles vanlig i Sverige. Produkterna är inte nedbrytbara i naturen men namnet och marknadsföringen av dem kan ge intrycket att de är det, vilket man befarar ska öka nedskräpningen) 


Vad tycker du om detta förbud? Bra eller överdrivet?

Annons