Nu hyllar vi läkaren Richard som avbröt sin semester och stannade med pojkarna i tre dygn

De tolv pojkarna och deras tränare räddades efter att ha suttit instängda i den översvämmade grottan i norra Thailand i nästan tre veckor. 

Det var den 23 juni som tolv pojkar, i åldrarna 11 till 16 år, och deras 25-årige tränare försvann ner i Tham Luang Nan Non i norra Thailand efter en fotbollsmatch för att utforska grottan. Men de kommer inte ut igen – troligtvis har de fastnat därinne på grund av kraftigt regn.

Igår kom glädjande uppgifter om att alla pojkarna är räddade. De som deltog i det farliga arbetet hyllas i dag som hjältar. En av dem är den australiske läkaren Richard Harris. Tillsammans med tre thailändska marinsoldater var han sist ut ur grottan.

Richard som kommer från Adelaide i Australien var på semester i Thailand när han nåddes av nyheterna om pojkarna som satt fast i grottan.

Australian Doctor Praised For His One Huge Decision In Thai Cave Rescue doctor

Enligt den australiensiska regeringen efterfrågades Richard av Thailands regering på grund av hans expertis. Hans ovanliga kombination av talanger som både erfaren dykare och läkare var mycket uppskattade på platsen.

När Richard nådde pojkarna bedömde han deras hälsotillstånd och stannade med dem i tre dygn. Under hans bedömning ska han beordrat att de svagaste pojkarna fick lämna grottan först, rapporterar BBC.


Läkaren fick efter det veta att hans pappa dött hemma i Australien.

– Det var ett sorgligt besked för Harris och hans familj, vilket förstoras av de fysiska och känslomässiga påfrestningar han utsatts för under den komplicerade men i slutändan lyckade räddningsoperationen, säger läkarens chef Andrew Pearce till ABC Adelaide.

Han tillägger:

– Harris kommer hem snart och kommer då att ta en välförtjänt ledighet med sin familj. Han har bett om att familjen ska lämnas i fred.


Tillsammans med andra australiska medborgare som deltog vid räddningsaktionen kommer Richard Harris att hedras efter hemkomsten. Det lovar utrikesministern.

– Doktor Harris insats har varit extraordinär att jag hoppas vi får chansen att tacka hela räddningsteamet när de återvänder till Australien, säger ministern.

Dela för att hylla Harry för sin otroliga insats, han är verkligen en riktig hjälte!