Nu hyllar vi polishunden Zeke som hittade försvunnen 3-årig flicka

Treåriga Ayla försvann på onsdagen från en förskolas skogspromenad i norra Stockholm. Både polishelikopter, ett antal polispatruller och polishunden Zeke och hans förare sattes in för en räddningsinsats. Men det var polishunden Zeke med förare som hittade flickan.


Fyrtio minuter efter att flickan försvunnit sattes Zeke i arbete. Ekipaget letade intensivt, innan Zeke efter trettio minuter vindmarkerade, och visade att han kände något i närområdet. Strax därefter var flickan återfunnen sittandes på en sten mitt i skogen, skärrad och ledsen men oskadd. Hundföraren lyfte upp den lilla flickan och bar henne ut ur skogen”, skriver polisen på sin Facebooksida.

Nu hyllas den duktige hunden av flickans pappa Per-Arne Birkesten.

– Det är helt fantastiskt. Man får med sig min dotter, hon är väldigt skygg mot okända människor i vanliga fall men just hundar gillar hon, säger han till Aftonbladet.

”Danne” på Polisen Stockholms hundenhet går nu ut med en uppmaning till att alla föräldrar:

Om barnet plötsligt finner sig ensam och vilse så är vårt tips: ”krama ett träd”. Det är en term som de flesta barn verkar förstå, och något vi säger då vi besöker förskolor. Man kan använda vilka ord man vill, ”sitt på en sten” går också bra. Syftet med det är förstås att få barnet att stanna, och inte irra sig ännu längre ut i terrängen. Jag vill vara tydlig med att det här inlägget på intet sätt är skuldbeläggande”, skriver han på Facebook.

Nu hjälps vi åt dela inlägget för att hylla den duktige polishunden Zeke!

Dela på Facebook