Ny forskning: Sallad är tre gånger värre än bacon

Varsågod, vi tänkte bara, att vi skulle föra budskapet vidare.

Att äta sallad istället för bacon kan vara farligare för miljön, enligt en ny studie.

Forskare har kommit fram till att bacon är mindre skadligt än sallad.

Forskare som arbetar på "Carnegie Mellon University" har granskat de mängder växthusgaser som uppstår från produktionen av 1000 kalorier för varje typ av mat.

- Att äta sallad är tre gånger värre när det gäller växthusgaser än att äta bacon, säger professor Paul Fischbeck, en av forskarna bakom (favorit) studien i ett pressmeddelande till Scientific American.

Detta innebär att det finns flera åsikter än en när det gäller påståendet att vi bör äta mindre kött för att rädda planeten.

Förklaringen till resultatet är att en person skulle behöva äta minst två hela salladshuvuden för att få samma antal kaloriintag som två skivor rökt bacon.

Dessutom är matavfallen jämfört med sallad större eftersom det tenderar att bli dålig snabbare än bacon innan den når middagsbordet- och därför kastas alltmer, i stället för att användas som livsmedel, då ökar utsläppen ytterligare.

Andra grönsaker klarade sig betydligt bättre än sallad, kål producerar en femtedel av utsläppen av griskött per kalori, och broccoli producerar mindre än hälften av utsläppen.

Nötkött och lammkött är däremot värre än bacon, men den övergripande slutsatsen är att vegetarisk och traditionellt "hälsosam kost" är mer skadliga för miljön än kött - skadan kan minskas genom att köpa så lokalt som möjligt, sade forskarna.

Dela på Facebook