Annons

Ny rapport: Ölpriser kan stiga kraftigt

Annons

Extrema värmeböljor och torka kommer i allt högre grad att skada den globala kornskörden, vilket innebär att en vanlig ingrediens i världens favorit alkoholhaltiga dryck blir sämre. Viktiga bryggerinationer bedöms vara bland de värsta drabbade, inklusive Belgien, Tjeckien och Irland. I dessa länder kan priset på öl fördubblas. Polen drabbas hårdast vad det gäller en prisökning – där kan priset femdubblas.

Världens tredje största bryggeri, danska bryggerijätten Carlsberg, flaggade i sin delårsrapport i augusti att sommartorkan skulle slå mot ölpriserna i slutet av året.

– Om du fortfarande vill ta ett par öl medan du tittar på fotboll, då är klimatåtgärder den enda vägen, säger Dabo Guan, professor och forskare vid East Anglia-universitetet till The Guardian.

Forskarteamet betonar att översvämningar och stormar till följd av klimatförändringar är ett allvarligare problem, då kan en ölbrist verkar relativt obetydlig. Men de har valt att lyfta fram det eftersom det är något som kommer påverka livskvaliteten för många ölälskare.


Annons