Annons

Ny tv-avgift förväntas röstas igenom - så mycket kostar det per person

Annons

Regeringen vill införa en ny typ av tv-avgift efter årsskiftet.

Alla som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst kommer efter årsskiftet att behöva betala en särskild tv-avgift – oavsett om man har en tv eller inte. Det förslaget lade regeringen fram innan sommaren. Nu har det behandlats i kammaren – som uppskattar att det finns en majoritet i riksdagen för att få igenom förslaget.

Riksdagens kulturutskott tillstyrker regeringens förslag att ersätta nuvarande radio- och tv-avgift med en ny avgift, public service-avgiften. Från och med den 1 januari 2019 ska istället alla som är över 18 år och har en beskattningsbar inkomst behöva betala en särskild tv-gift.

– När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati, sade demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT när förslaget lades fram i våras.

Skatten blir 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak, som föreslås ligga på 1 300 kronor per person och år. Personer med lägre inkomst lägre inkomst än cirka 13 600 kronor per månad får en reducerad avgift.

– Det blir stora fördelar för personer med låga inkomster, har demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) sagt till SVT tidigare.

SD motsätter sig förslaget

Sverigedemokraterna anser visserligen att skattefinansiering långsiktigt är en bättre lösning än dagens finansieringsmetod men att en sådan lösning inte kan komma på plats innan en reform har genomförts "för att stärka public service-systemets saklighet och opartiskhet". Därför vill partiet att utskottet säger nej till regeringens förslag.

Preliminär dag för debatt och beslut är onsdagen den 14 november. Debatten sänds via webb-tv.

Vad tycker du om förslaget?

Annons