Annons

Nya beslutet: Hundratusentals svenskar får sänkt skatt vid årsskiftet

Annons

Drygt 800.000 personer i glesbygden i norra och västra Sverige ska få sänkt skatt nästa år, och fler landsbygdsbor i landet ska få bättre infrastruktur, fler tåg och snabbare bredband. Det sade Centerpartiets ledare Annie Lööf på en presskonferens på onsdagen.

”Ska vi klara av att stärka Sverige och göra det bättre gäller det att ha politik som kan stärka och utveckla hela Sverige”, sade hon.

Centerpartiets förslag innebär att cirka 830.000 personer i stödområde A och B i norra och västra Sverige får sänkt skatt med 1.650 kronor om året, från och med nästa år. Men det finns en del undantag. Bland annat får invånarna i Borlänge, Falun, Luleå, Sundsvall och Umeå ingen sänkt skatt, rapporterar SVT Nyheter. 

I budgetförhandlingarna som skett mellan samarbetspartierna har Centerpartiet velat få igenom en skattesänkning på svenska glesbygder, ett förslag som Annie Lööf (C) presenterade under Almedalsveckan i somras.


– Vi ser en skatteklyfta mellan stad och land. Glesbygdskommuner har mycket högre kommunalskatt än övriga Sverige och samtidigt får just de kommuninnevånarna sämre service tillbaka. Då tycker vi att det är rimligt att göra en riktad skattesänkning till de nästan nio hundra tusen människor som bor i de 80 mest utsatta kommunerna i Sverige, säger Annie Lööf.

Hur mycket sänks skatten i glesbygden?

Från början vill C sänka skatten med 310 kronor. I förhandlingarna med regeringen och L har det beloppet minskat till hälften, för den enskilde innebär en skattesänkning på som mest 137 kronor per månad, rapporterar SVT.

Vad tycker du om detta? Är det bra eller dåligt med en skattesänkning?

Annons