Annons

Nya lagen börjar gälla: Böter direkt för mobilsurf vid ratten - så mycket kostar det dig

Annons

Att surfa på mobiltelefonen medan du kör bil har varit olagligt sedan februari i år. Nu införs nya regler som ger polisen rätt att skriva bötesbeloppet direkt vid vägkanten.

1500 kronor blir straffet.

Förbudet att prata i mobiltelefon samtidigt som du kör bil, infördes den 1 februari. Ett förbud som gäller all kommunikationsutrustning som i teorin skulle kunna störa körningen, bortsett från samtal i handsfree.

– Det spelar ingen roll om du pratar, skriver ett sms eller är inne på Facebook. Även din GPS inkluderas, säger Johan Bülow, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten.

Det finns dock poliser som anser att böterna borde vara ännu högre.

”De böter som nu ges är samma som om man kör tio kilometer för fort. Att prata i mobil när man kör är farligt och borde bestraffas hårdare, säger Andreas Herrman, förundersökningsledare vid Ystadpolise, till Ystads Allehanda.

I maj 2018 hade 350 svenskar åtalats för att ha brutit mot lagen. Mobiltelefonen är inblandad i drygt 100 trafikolyckor varje år, men trots det tycks många förare ignorera förbudet.

”Tydligt att lagen haft effekt”

”Det är tydligt att den skärpta lagen från 1 februari har haft effekt. Färre kör med handhållen mobil, jag tror att man tänker till en extra gång innan man svarar i luren eller kollar sms:et samtidigt som man kör. Risken att få böter spelar säkert in men minst lika viktig är nog debatten som har varit i samband med regelskärpningen” säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Vad tycker du? Borde böterna höjas ännu mer? Dela för att diskutera.

Annons