Nya lagen - Böter för alla skolor som inte tar mobbning på allvar

Varje dag mobbas ungefär 60 000 elever på skolor runt om i Sverige.

Detta är skrämmande siffror och tyvärr har denna siffra varit likadan i över 20 år. Mobbningen har legat på samma nivå ett tag nu. Organisationen Friends jobbar för att regeringen ska ta tag i frågan på allavar och se till att de verkligen börjar se på problemet med en seriös anda. Friends vill införa ett "trygghetslyft" i skolan, liknande kunskapslyftet för matematik.

I norge pågår liknande förslag och så sent som i måndags höll Torbjørn Røe,  landets kunskapsminister en pressfkonferans där han berätade att regeringen vill bötfälla skolor som inte följer upp mobbning.

– Många barn mobbas varje dag. Det är fruktansvärt tufft för det enskilda barnet, och det är också ett allvarligt samhällsproblem. Ingen ska kunna vifta bort det, säga att de inte visste eller vägra att ingripa, säger Røe Isaksen enligt norska TV2.

Regeringen vill att det ska finnas möjlighet att bötfälla skolor som inte följa upp mobbningen och samtidigt stärka kompetensen hos de vuxna i skolan, på dagis och i kommunerna. Utöver det lovar också den norska regeringen att ge mobbade barn ett bättre skyddsnät. Det ska bli enklare och gå snabbare att klaga om skolan misslyckas.

– Både elever och föräldrar bör veta vad de kan förvänta sig av sin skola och hur de kan ta ärendet vidare. I höst kommer vi att ha en portal till hands, som enkelt förklarar för föräldrar och barn vad de kan göra om någon utsätts för mobbning. Den ska rikta sig mot både skol- och dagisbarn, säger Røe Isaksen.

Mer tid ska också läggas åt att förhindra nättmobbning.

– Mobbning som sker på nätet eller i sociala medier ska också innebära en skyldighet för skolan att agera, säger Røe Isaksen.

Vad tycker du om det norska förslagen? DELA gärna vidare om du tycker att mobbning borde tas mer seriöst och för att de ska ta slut för alltid!

Dela på Facebook