Annons

Nya larmet om pensionen – 40 års arbete lönar sig inte: ''Behövs mer pengar''

Annons

Sveriges pensionsförbund har gjort nya beräkningar, och de ser inte bra ut för dagens 65-åringar. Det visar sig nämligen att 40 års arbete inte kommer att löna sig, rapporterar Aftonbladet.

De som drabbats allra mest när man räknar till människors vardag i denna pandemi måste ju vara de äldre. De måste hålla sig isolerade, och knappt kan gå och handla själv.

Förutom det, så finns det väldigt många pensionärer som lever knapert idag, och som tvingas att vrida och vända på varande krona för att få ekonomin att gå ihop.

Och själva pensionen har under flera års tid varit en het potatis i Sverige. Många röster har höjts för att höja pensionen, men nu visar Sveriges pensionsförbunds nya beräkningar att det inte kommer att löna sig för Sveriges 65-åringar att ha jobbat i 40 år. 


Inte ens med det nya pensionstillägget kommer de att få mer i pension än om de inte hade jobbat en enda dag i hela sitt liv, rapporterar Aftonbladet.

En pensionär som aldrig har arbetat under hela sin livsstid får full garantiperson och fullt bostadstillägg, vilket innebär att denne person nästa år kommer att ha 13 962 kronor att leva på efter skatt.

Vilket är mer än vad en 65-årig undersköterska med 25 000 kronor i slutlön kommer få i pension, detta visar nya beräkningar från Sveriges pensionärsförbund.

– Det är väldigt dåligt, både för den enskilde och för trovärdigheten för hela systemet, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna till Aftonbladet.

Trots de senaste årens höjningar av bostadstillägg och höjd garantipension har det som brukar kallas för respektavstånd minskat. Och denna höjning var något som Stefan Löfven tog upp i sin regeringsförklaring i september månad.

– De äldre som varit med och byggt Sverige har rätt till en god ålderdom och en bra pension. Nu kan jag berätta att pensionärers ekonomi fortsätter att förstärkas, sade statsminister Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring.

Tillägget ska ge upp till 600 kronor mer i månaden till personer med en allmän pension på 9 000–17 000 kronor per månad. Men tyvärr visar SPF:s beräkningar att det har liten påverkan på respektavståndet.

I jämförelse med övriga nordiska länder ligger de svenska pensionerna i botten. I Danmark är den lägsta pensionen 20 000 kronor i månaden och på Island är den drygt 19 000 kronor i månaden.

– Jag kan förstå att man vill införa tillägget. Det är väldigt många som har en mycket låg pension som behöver mer pengar. Men hela pensionssystemet behöver ses över. Det behövs mer pengar i systemet. Det är underfinansierat. Den diskussionen är på dagordningen nu, det är glädjande, säger Eva Eriksson, till Aftonbladet.


Så här säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) om det hela:

– Pensionerna är alldeles för låga för många med långa yrkesliv. Det här är farligt av flera skäl. Det innebär ökade klyftor mellan pensionärer och arbetsföra. Det innebär också ökade klyftor inom pensionärskollektivet. Men det skadar också förtroendet för hela pensionssystemet. Så det enkla svaret på frågan är att pensionerna måste höjas. Det här bekräftar bara den bilden.

Vad tycker du om detta? Dela gärna med dig av dina åsikter i en kommentar!

Annons