Annons

Nya siffror: Så många svenska pensionärer riskerar fattigdom

Annons

Var sjätte pensionär, eller 312 000 äldre svenskar, ligger under gränsen för fattigdomsrisk.

– Om inte politikerna tar detta på allvar kommer vi att få ett pensionärsparti redan nästa år, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna till Expressen.

Det är EU:s eget statistikorgan Eurostat som årligen presenterar siffror över antalet pensionärer som lever under gränsen för fattigdomsnormen i Europa.

Siffrorna för 2017, som publicerades var chockartade: Idag löper 15,8 procent av Sveriges 65-plussare risk för fattigdom.

Före 2006 var Sverige före alla andra nordiska länder. Nu – tio år senare – är vi sämst i klassen. Från 2006 ökade fattigdomssiffran kraftigt.


För att hamna under EU:s gräns för risk för relativ fattigdom ska man ha 60 procent av medianinkomsten.

För Sverige beräknar EU att gränsen går vid 12 000 kronor i månaden (11 800 vid förra mätningen).

Grafiken nedan visar hur Sverige på drygt tio år gått från att ha lägst andel pensionärer i riskgruppen till att i dag ha högst i Norden:

I statistiken kan man se att kvinnor är de största förlorarna. 20 procent jämfört med 11 procent bland männen är under fattigdomsgränsen

– Ofta är det kvinnor som jobbat hela sitt liv, exempelvis inom vården, som hamnar här, säger Eva Eriksson till Expressen.

Och för de allra äldsta ser det mest dystert ut. För 75-plussarna riskerar så många som 22,8 procent hamna under gränsen (en sänkning sedan 2016 års bottennivå på 24,5 procent). Det är klart högre än våra nordiska grannar, som ligger mellan 15,4 och 19 procent.


Så här får det bara inte vara! Våra äldre som byggt det här landet förtjänar inte att ha det så dåligt på ålderns höst! Dela vidare!

Annons