Annons

Nya testet: Här kan du panta snusdosor - för miljöns skull

Annons

80 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter som fimpar, cellofanpapper, snusdosor och cigarrettpaket, enligt Håll Sverige Rent. För att göra det lite bättre har Oslo nu infört ett test som innebär en till två kronor per pantad dosa, skriver NRK

Eftersom dosorna består av plast vore det med andra ord mycket gynnsamt ur ett miljöperspektiv att ta tillvara på dem genom att sortera dem mer noggrant än vad som krävs idag.


En tiodel, alltså omkring en miljon, av oss svenskar snusar visar siffror från Statistiska centralbyrån enligt Aftonbladet.

Det är även många norskar som snusar, och därför har våra grannar infört ett test. Vid centralstationen i Oslo erbjuder man nu pengar i utbyte mot att man pantar sin snusdosa.

– Jag tycker att det är bra att de som säljer varor av plast skapar ett värde för plasten som du annars kastar, säger Anja Stokkan på miljöförvaltningen i Oslo, till NRK.

Upp till två kronor per dosa

Den som betalar för kalaset är svenska företaget Swedish Match som ger en eller två norsk kronor för varje pantad dosa - oavsett märke. 

– Jag hoppas på att fler smarta lösningar kring hur vi hanterar varor av plast ska komma under 2019, säger Anja Stokkan. 

Går till uppröjning av plast

När du pantat dosan kan du själv välja om du vill att de hårt förvärvade pengarna ska gå till upplockningen av plast i Norge eller utomlands.

Registrerar du dig via mejl vid pantningstillfället kan du dessutom spåra städplockningen och få veta var och hur många kilo plast man röjt upp.

Vi tycker detta är ett bra initiativ och hyllar testet – håller du med?

Annons