Annons

Nyhet: Saudiarabien har 100,000 tomma luftkonditionerade tält men tar ändå inte emot syriska flyktingar.

Annons

Saudi-Arabien har länge tagit emot kritik för att de inte har tagit emot de flyktingar som flyr över gränsen för att undkomma skräcken i krigets Syrien.

Tälten ligger bara ungefär 3160 kilometer ifrån Syrien. Tälten som finns i staden Mina användas bara några dagar per år för att hushålla pilgrimerna på väg till Mecka under hajj. De stora tälten är även brandsäkra samt utrustade med kök och toalett.

Trots att de har över 100,000 luftkonditionerade tält med plats för 3 miljoner flyktingar står tälten tomma.

Närbild tält

Men under tiden Europa har svårt att hitta plats åt de miljontals flyktingar som gör farofyllda resor för att nå dit, har Saudi-Arabien för det mesta inte ens svarat på krisen. Myndigheterna i Saudi-Arabien insisterar att de gjort allt de kan för att stödja flyktingarna genom att låta dem bosätta sig i landet men säger att de inte skryter om deras stöd till media.

”Kungariket vill inte behandla dem som flyktingar eller sätta dem i flykting läger” sa en talesman för Saudi Arabien till Reuters och la till ”Saudiarabien gör detta för deras ära, säkerhet och för att ge dem fullständig fri rörlighet”. Representanten la även till att Saudi-Arabien gett 700 miljoner dollar i humanitär hjälp till syrier.

Den här bilden tagen ifrån en helikopter visar tusentals tält.

Det bor enligt FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) runt 500 000 syrier i Saudi Arabien men de räknas inte som flyktingar och det är inte känt när de anlände till landet. Andra rapporter pekar på att Saudi-Arabien tillsammans med Kuwait, Qatar och Förenade Arabemiraten inte tagit emot några nya flyktingar alls.

Det är bara Iran runt persiska viken som skrivit på FN:s flyktingkonvention. FN:s flyktingkonvention ger flyktingar vissa rättigheter och sätter en lägsta nivå på mottagandet.

För ett tag sen erbjöd sig tjänstemän från Saudiarabien att bygga tvåhundra nya moskéer i Tyskland för att rymma de muslimska flyktingarna.

Tar Saudiarabien sitt ansvar eller kan de göra mer? Dela till dina vänner och visa vad du tycker.

Annons