Nyheter: Alla preventivmedel gratis till 26 år

Nyheter: Nu är alla preventivmedel gratis fram till 26 år

Beslutet, som är ett förslag ifrån Liberalerna togs tidigare i veckan och kommer inom ett par veckor ta verk som ett försök inom Skånes län.

Redan idag är många preventivmedel gratis och enkla att införskaffa men det gäller bara vissa sorters p-piller och en sorts hormonspiral, och de passar inte alla.

Andra sorters spiraler än de godkända kan kosta upp emot tusen kronor.

– Det är inte rimligt att det är beroende på om du använder p-piller eller spiral som du får betala för ditt preventivmedel eller inte, säger Gilbert Tribo (L), andre vice ordförande i hs-nämnden.

Liberalerna hänvisar till Norrbottens landsting, där alla preventivmedel sedan fyra år är gratis och där ungdomsaborterna har minskat kraftigt.

Försöksverksamheten i Skåne ska pågå i tre år, och röstades igenom av de fyra borgerliga partierna plus Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Det rödgröna regionstyret, S och MP, röstade emot och argumenterade i sitt motionssvar att det inte finns vetenskapliga belägg för ett direkt samband mellan antalet aborter och subventionerade preventivmedel.

Och att ungdomsmottagningarna i Skåne redan idag har möjlighet att skriva ut alla sorters preventivmedel, även de som inte är subventionerade.

Dela på Facebook