Öl och sex räddar dig från hjärtinfarkt

Fem överraskande sätt att minska risken för hjärtinfarkt

HELA LANDET. Risken för hjärtinfarkt ökar med dålig livsstil med för mycket fet mat och för lite motion, men det finns också överraskande sätt att minska risken för hjärtinfarkter, resultat är en blodpropp som bildats om helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera som det brukar. Den del av hjärtat som skulle ha tagit emot blodet från det tilltäppta kärlet drabbas av syrebrist och hjärtmuskeln skadas.

Sex

En ny studie visar att sex inte bara är ofarligt efter ett hjärtattack, men faktiskt skyddar mot en ny. För sexuellt aktivitet motsvarar den typ av mild konditionsträning, som rekommenderas som ett sätt att minska risken för hjärtinfarkt, säger tyska forskare från Ulm Universitet. De jämför sex med att gå två trappor eller en liten promenad.

Influensavaccin

Det är högsäsong för influensa, och mycket tyder på att vaccination inte bara håller en fri från feber och sjukdagar, men minskar också risken få en hjärtattack.

Forskarna analyserade data från fem publicerade studier med mer än 6700 patienter varav 36 procent hade en historia med hjärtproblem.

2.9 procent av de människor som fick influensavaccin fick en hjärtattack eller någon annan from av problem inom ett år.För de patienter som fick placebo -spruta var det 4.7 procent som fick hjärtproblem Särskilt högriskpatienter som hade haft en hjärtattack eller andra akuta hjärtsjukdomar, hade fördelen av vaccinet.

Bra grannar

En studie från Univeristy of Michigan, som omfattar mer än 5.000 amerikaner över 70 år, visade att det är hälsosamt för hjärtat att känna som en positiv del av det lokala samhället. Deltagarna följdes under fyra år och under den perioden fick 148 hjärtattack, däribland 66 kvinnor och 83 män. De som hade i frågeformuläret talat om en hög grad av goda relationer med grannar hade mindre risk att få en hjärtattack, visade studien. En bra relation med bara en granne i samband med hela 17 procent minskad risk.

Öl

Enligt en ny svensk studie kan två öl i veckan minska kvinnors risk att få hjärtproblem med så mycket som 30 procent.

En studie som följde 1.500 kvinnor sedan 1968 och noterade att risken är både mindre jämfört med kvinnor som inte dricker öl alls, enligt studien. Även studier av män visar samma trend. Däremot bör drickandet inte gå till överdrift. Att dricka öl var och varannan dag ger samma odds för hjärtinfarkt som att inte dricka öl alls.

Trädgårdsarbete

Trädgårdssarbeteoch gör-det-själv projekt är lika effektiva som regelbunden motion om du vill undvika hjärt-kärlproblem och undvika för tidig död. Det visar en stor svensk studie från Karolinska Institutet i Stockholm, som studerade mer än 4200 personer i 60 årsåldern om deras livsstil och motionsvanor, och kontrollerat deras kardiovaskulära problem genom 12.5 år.

Resultaten visar att trädgårdsarbete eller gör-det-själv-projekt minskade risken för hjärtinfarkt eller stroke med upp till 30 procent.

Dela på Facebook