Annons

Olivia gömde en kamera - avslöjar vårdpersonalens våld mot patienterna

Annons

Vårdpersonalen hånade, mobbade och skröt om sitt våld mot patienterna.

De visste inte att ”kollegan” Olivia Davies var en en reporter från BBC med dold kamera.

Nu avslöjas personalens hemska beteenden mot sina patienter.

Till följd av programmet har 16 personer som jobbar på Whorlton Hall blivit avstängda och polisen har inlett en undersökningen.

Undercover reportern Olivia Davies tillbringade två månader där som vårdare och filmade med en dold kamera.

I videoklippen, som visades i BBC-programmet ”Panorama”, syns bland annat hur ett flertal vårdgivare trycker ner en funktionsnedsatt kvinna i en halvtimme.

I andra videoklipp syns hur personalen hånskrattar när de attackerar patienter. En ung, kvinnlig patient som har autism utsattes för ”psykologisk tortyr” – när manlig personal trakasserar henne.

Ett mobbningsoffer var en 20-årig autism patient som heter Alex. Personalen hade vetskap om att hon var rädd för män.

Manlig personal syns håna och provocera henne tills hon blir upprörd och gör en häftig rörelse mot dem. När de fick reda på att hon blir upprörd över ballonger hämtar en medarbetare in en ballong i hennes rum och hotar att hämta fler.

– Det är likvärdigt med mental tortyr eftersom hon är fast där inne, hon kan inte komma undan, säger Glynis Murphy, professor vid Kent University.

Cygnet, det företag som nu äger Whorlton Hall, sa: "Vi är chockade och djupt ledsna över anklagelserna som riktats mot personalen".

Varning för starka bilder i inslaget.

Det här visar varför vi aldrig ska tveka på att agera och slå larm om något verkar fel. Var uppmärksam. Dela för att varna andra.

Annons