Oxen är avlad för att producera mer kött - men följ med när den prövar att gå!

Korsavling kan vara en komplicerad process. Det är en vetenskap i sig som sträcker sig tillbaka till slutet av stenåldern. Det handlar om att para ihop en ras med en annan under många generationer för att tillslut får den perfekta avkomma.

Många av de katt och hundraser som vi väl bekanta med idag är resultatet av flera århundraden av just denna praxis. I hundmiljö talar man ofta om ett fenomen som har fått det informella namnet "utavlade", det vill säga att denna process har pågått så länge att de djur som föds upp får stora problemen med deras hälsa.

Belgisk blå är ett mycket tydligt exempel på detta. Tjurar och kor från denna ras har fått en gen som satts ur funktion. Som du kan se i videon här nedan talar vi i detta fall om den gen som håller muskeltillväxten i schack.

Belgisk blå blev framavlad i början på 1900-talet, men problemen (och fördelarna) med ohämmad muskeltillväxt, har varit känd sedan 1800-talet. Bland uppfödare ses detta fenomen mer som en fördel än en nackdel, på grund av den ökade mängden biff de kan producera av djuret. 

De flesta förlossningar en Belgisk blå ko genomgår, slutar i kejsarsnitt, även när de paras med normala tjurar. Detta beror på att de har så mycket muskler att förlossningskanalen blir alldeles för smal. Det hjälper inte heller att kalven redan blivit en muskelbunt innan den ens har fötts. Samtidigt resulterar detta fenomen i att de lättare blir sjuka när det blir dåligt väder ute i det fria.

Vad är din åsikt om denna överavling? Tycker du att det är rätt att Belgisk blå ska leva ett sämre liv eftersom uppfödarna vill sälja 20% mer kött?

Titta på videon nedan - DELA gärna och berätta din åsikt!


Dela på Facebook