Annons

Pappa med Alzheimers känner inte igen sin egen familj: Sonens idé förändrar allt

Annons

Det finns idag ca 100.000 Alzheimersjuka i Sverige och det insjuknar ca 15.000 varje år i sjukdomen, skriver Demensförbundet - och miljontals mer över hela världen. Inte bara försvagar sjukdomen de som är drabbade av den, men det kan också vara frustrerande och jobbigt för familjemedlemmar.

Tyvärr för Ted McDermott och resten av McDermott-familjen, diagnostiserades han med Alzheimers för flera år sedan. Varje dag blir hans minne och temperament lite sämre, men hans son Mac hittade någonting som tar tillbaka sin pappa - om så bara för några minuter åt gången.

Musik har alltid varit Teds passion. Han reste i runt i hela Storbritannien under sina yngre dagar och sjöng på klubbar och arenor. Men när han åldrade, gifte sig, skaffade barn och hans minne började blekna, blev det svårare och svårare att uppträda.

Men trots att han inte kan turnera har han fortfarande rytmen i blodet och hjärtat.

”Pappa var en sångare under hela sitt liv, han reste runt och sjöng över hela landet. Han arbetade i en fabrik och efter att han gifte sig fortsatte han att sjunga, lite vid sidan av.

Hans smeknamn är ‘The Songaminute Man’, eftersom han kan så många låtar i huvudet”, säger sonen Mac och fortsätter:

”Men de senaste åren har han förlorat mycket av sina minnen – ofta känner han inte igen oss i familjen och han blir aggressiv”.

Dessa utbrott gör det svårt att ta itu med Ted, både medicinskt och emotionellt, men Mac är fast besluten om att hjälpa sin pappa för att hålla hans passion levande. 

När Mac ser att hans pappa glider iväg, sätter han på några av pappans favoritlåtar och börjar sjunga. Ofta minns Ted textraderna och stämmer in i låtarna.

Dessa små, kärleksfulla stunder håller Mac motiverad att fortsätta hjälpa sin far att minnas.

Nu spelar Mac och Ted in ett album och Mac lovar att de kommer donera 25 procent av intäkterna till Alzheimers-forskning!


Livet är kämpigt ibland för både Ted och Mac, men de har i alla fall varandra. Titta gärna på när Ted och Mac sjunger tillsammans i bilen, i denna hjärtevärmande video nedan:

Annons