Annons

Pekka, 81, är sjuk men får inte bo kvar på äldreboendet – tvingas leta ny bostad efter hustruns död

Annons

Pekka Tapio är 81 år och lider av sjukdomen kol, ledgångsreumatism, och förslitningsskador som gör att han inte kan ta hand om sig själv. Nyligen dog hans hustru - nu sägs Pekka upp från lägenheten som han delade med henne på ett vård-och omsorgsboende i Eskilstuna

Pekka och frun Sara hade varit tillsammans i 59 år när frun somnade in och lämnade maken i november förra året. Under 2018 blev Pekkas fru Sara beviljad lägenheten på vårdboendet, men nu tvingar kommunen Pekka att flytta till en vanlig lägenhet, och har blivit erbjuden hemtjänst istället.

Kommunens biståndshandläggare ansåg att Pekka Tapio kunde bo i en vanlig lägenhet med hjälp av hemtjänst och trygghetslarm.


Pekka lider bland mycket annat av svår ledgångsreumatism och förslitningar. Hans händer är deformerade, den vänstra handens fingrar saknas och han har ingen greppstyrka i den högra. I fjol fick han en hjärtinfarkt och behandlades även akut för blödningar i lungorna. Han har därtill KOL och har på senare tid även fått problem med blodtrycket och njurarna.

 – Att flytta på honom, det vet jag inte om han klarar av, säger sonen Jussi Tapio till TV4.


Kommunen gör inget fel

TV4 poängterar att kommunen formellt sätt inte gör något fel, eftersom de satta reglerna säger att bara personer med särskilda omvårdnadsbehov får bo på vårdboenden som Solåsen, men Pekka känner oro över sin situation.

Pia Svennerholm Moberg, biståndschef på Eskilstuna kommun, säger att de kan hjälpa till med letandet om det är så att Pekka inte kan hitta en bostad själv, och att han inte behöver flytta förrän han har en egen ny bostad.

Vad tycker du om kommunens regler gällande detta? Dela gärna med dig av din åsikt i en kommentar!

Annons