Annons

Pekka Heinos klagomål stoppar kyrkklockor på Kungsholmen

Annons

TV-kändisen Pekka Heino, 57, blev less på allt klockringande från kyrkan. Ett bostadsklagomål senare så har grannkyrkan nu begränsat antalet ringningar.

”Varför ska ljudstörningen drabba alla inom hörhåll”, skriver Pekka Heino i sitt klagomål.

dinsta

TV-profilen som många känner igen från SVT anser att all klockringning i Ulrika Eleonora kyrka på Kungsholmen ska begränsas och skickade tidigare i år in ett klagomål, enligt en artikel i tidningen Hem & Hyra.

”Detta är tillfällen som enbart rör det handfull personer som deltar i ceremonin – varför ska ljudstörningen drabba alla inom hörhåll”, skriver Pekka Heino i sitt klagomål.

Att låta klockorna få fortsätta ringa som en del av ett kulturarv är ett argument som Heino inte köper.

 – Det kommer från en tid då kyrkan var en maktfaktor. Just därför ska de sluta. Folk var tvungna att gå till kyrkan. Det tillhör det förgångna. De ska inte ringa av slentrian. Man ska inte behöva drabbas. Tystnad är en bristvara i Stockholm, säger Pekka Heino till tidningen.

Kyrkans prost Michael Persson valde att lyssna på tv-profilens åsikt med att begränsa klockringningen under både dop, mässor, begravningar och vigslar, vilket förvånar Pekka Heino som ”lett” protesterna.

– Jag är förvånad att de tagit det till sig. Jag trodde inte att de skulle bry sig, säger han till Hem och Hyra.


På sin Instagram har tv-profilen resonerat vidare i frågan med sina följare.

”Jag efterlyser debatt om huruvida kyrkklockor verkligen behöver ringa vid varje kristen ceremoni i vårt moderna, sekulariserade samhälle?!? Dessa dop, bröllop och begravningar rör ju oftast bara en handfull personer, som befinner sig inne i kyrkan, där de kan få orgelspel och annat - av hjärtans lust! Varför ska alla som bor runt kyrkan, mot sin vilja, bli indragna i det hela? Och jag köper inte argumentet ”det är tradition” – vi har, med rätta, kvittat oss med mycket sådant som hör det förgångna till”, skriver Pekka Heino på Instagram.

Vad tycker du om detta – är det rätt att dra ned på klockringandet?

Annons