Annons

Pensionären Ulla jobbade i 40 år - tvingas nu leva på ett par tusen i månaden: ''Blir fly förbannad''

Annons

Hon slet ut kroppen under nära 40 år som städerska. Nu tvingas Ulla Dahl, 69, leva på en pension på 6 405 kronor i månaden – och årets höjning ger ytterligare 68 kronor.

– Det är skrattretande, man blir fly förbannad, säger hon.

För sex år sedan slutade Ulla arbeta och gick i pension. Både armar och rygg värkte efter 40 år som städerska, skriver Expressen.

 – Jag var ganska utsliten, städjobb tar på kroppen. Det var inte så mycket att välja på, säger hon.

Men livet som pensionär har inte varit någon dans på rosor. Nu är varje dag en kamp mot pengarna på kontot. Var dag tvingas hon vända varje krona föra att klara sig månaden ut.


”Vi är fattigpensionärer”

Efter skatt får Ulla ut 6 405 kronor i månaden. Därmed ingår Ulla i gruppen fattigpensionärer, tillsammans med ungefär 245 000 andra i Sverige. 

 – Det är ju så, vi är fattigpensionärer. Det är ingen som tar hänsyn till oss, säger hon till tidningen.

Att vara fattigpensionär innebär att en har en inkomst som är lägre än 60 procent av medianinkomsten, omkring 12 100 kronor, detta enligt Expressen.

Höjd pensionspeng 2019

Under valrörelsen var det flera partier som lovade förbättring för landets pensionärer, då siffrorna över antalet fattigpensionärer är skrämmande. När pensionärshöjningen för 2019 var spikad stod det klart att Ulla skulle få 68 kronor mer varje månad.

– När jag var inne och tittade på vad som kommer nu i januari så får jag en höjning på 68 kronor. Det är skrattretande, man blir fly förbannad, säger Ulla Dahl till Expressen.


 – Politikerna lovade ju guld och gröna skogar och sen faller allt platt till backen bara. Det är orättvist för vi som har lägst vi får minst. De som tjänar lite mer de får ju mer påökt så det är en jäkligt stor orättvisa.

Hade inte klarat sig utan sin make

Ulla berättar att saker som tidningar, kläder och böcker inte är något man kan unna sig nu mera, och hade det inte varit för maken, som får en högre pension, så hade hon inte klarat sig.

Det är ju fruktansvärt att våra äldre ska tvingas leva ett liv där de måste dra in på vardagliga saker. Nu hjälps vi åt att höja rösten för våra pensionärer så att de kan få ett bättre liv.

Annons