''Pensionärskakan'' gör succé på nätet – en snabbtitt på fyllningen och jag är i himmelriket

Sverigekaka, eller pensionärskaka, är en sockerkaka som är delad på mitten och fylld med en härlig vaniljfyllning som sugs upp av kakan och gör den supersaftig och alldeles underbar.

Du behöver:

• 3 ägg

• 3 dl vetemjöl

• 3 dl strösocker

• 2 tsk bakpulver

• 1 dl kokhett vatten

Fyllning:

• 100 g smör

• 1 dl mjölk

• 3 tsk vaniljsocker


Så gör du:

1. Sätt ugnen på 180 grader. 

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en skål. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med det kokheta vattnet i smeten. Rör till en smet.

3. Häll smeten i en smörad och bröad form. Baka i cirka 30 minuter eller till kakan är genomgräddad, låt svalna i formen.

4. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölk och vaniljsocker.

5. Dela kakan på mitten och häll hälften av smörsåsen på den ena delen och hälften på den andra. Bred ut såsen jämt över kakan med hjälp av en slickepott eller smörkniv.

6. Lägg ihop kakan igen och pudra med florsocker. På sommaren kan man även garnera med några jordgubbar.

Här kan du se ett klipp på hur man gör:


Dela på Facebook