Personal blir gladare och piggare med 6 timmars arbetsdag, visar ny rapport

Svartedalens äldreboende i Göteborg införde på prov sex timmars arbetsdag med fortsatt full lön. Resultatet? De anställda är piggare, gladare och stressar mindre. Även de boende upplever de positiva effekterna av att personal mår bättre, skriver Expressen. 

Efter provet som pågick under sex månaders tid har en utvärdering gjorts, och nu har forskaren Bengt Lorentzon undersökt effekterna av att testet. De anställda är piggare, gladare, mindre stressade och har mer tid för hyresgästerna. En annan effekt är att sjukfrånvaron har minskat.

– De första indikationerna visar att arbetstiden har ökat, de arbetade grundtummarna har ökat, det är bra. Hälsan är bättre och sjukfrånvaron är mindre, säger Bengt Lorentzon till Expressen.

[contentblock id=2 img=html.png]

För att kunna genomföra satsningen har man anställt 14 undersköterskor på äldreboendet. Det har kostat 1,3 miljoner kronor. Men Bo Anderssen, folkpartist och ledamot i fullmäktige är kritiskt till projektet.

– Det kostar Göteborgs stad netto fem miljarder, det är en skattehöjning med fem kronor och man måste anställa 25 procent mer. Det är svårt att få tag i kompetent folk, bara till det är projektet hade man svårt att få tag i undersköterskor, säger han till Expressen.

Men för de anställda på boendet har förändringen varit odelad positiv. Kafiye Taspinar, 45, skulle gärna fortsätta med sex timmars arbetsdag.

– Det är tungt arbete på avdelningen men det är betydligt, betydligt bättre. Sjukskrivningarna har minskat, personalen är piggare och gladare. Man ger mer av sig själv och så småningom känner även de boende det, säger hon till Expressen.

Dela på Facebook