Annons

Peter Stormare ryter ifrån mot fattigpensionerna – efter mammans tragiska öde: ''Finns inget mer förnedrande''

Annons

Peter Stormares mamma Gunhild gick bort i januari i år. Nu öppnar Hollywood-stjärnan upp om sorgen – och berättar om ilskan över hennes öde de sista åren. 

Svenske hollywoodstjärnan Peter Stormare är aktuell med sin egen serie på Viaplay, en dokumentärserie om historien som handlar mycket om vikingar, men också en del om den amerikanska urbefolkningen.

Men trots att Stormare är exalterad inför dokumentärseriens början så fick han en tuff start på det nya året.


Hans älskade mor Gunhild avled nämligen i januari.

Och Gunhild, som har levt som hemmafru i flera år, fick uppleva sina sista år i livet som ganska tuffa år ur ett ekonomiskt perspektiv.

 – Jag har mamma som precis har gått bort som levt på liksom minimibelopp, och om inte barnen hade hjälpt till så… Men det är tyvärr en politik i Sverige som jag inte håller med om. Det är också de äldres situation och speciellt många äldre kvinnor. De har jobbat hemma och som inte har jättestor inkomst och där mannen haft en medelmåttig inkomst. Där de överlevt och lyckats tagit två barn genom skolor och sett till deras bästa. Om mannen går bort så sitter kvinnan utan inkomst, säger Stormare till Newsner.

Höjer rösten för de äldre i samhället

Det Stormare nu höjer rösten för är det faktum att hundratusentals svenskar klassas som fattigpensionär, enligt pensionsmyndighetens uppgifter från 2018.

 – Det här landet lever på sin dubbelmoral fortfarande, och det svenska folket hackar i sig det, tyvärr. Jag kan inte göra någonting åt det, jag bor i ett annat land och det kanske är dubbelmoral och mycket skit där jag bor också. Men tyvärr, Sverige har sett ut som det gjort i tusen år och kommer så se ut i tusen år.

– Ge dem mer! Helt enkelt, ge dem mer, utbrister Stormare innan han fortsätter:

 – Det finns ett slags sätt att kompensera. Människor ska inte leva på existensminimum-bidrag när man är 83 år gammal. Då ska man inte leva på existensminimum.


Vad tycker du om detta – håller du med Peter Stormare?

Annons