Polisen: Därför ska du alltid ha aluminiumfolie runt om dina bilnycklar

Om du har en relativt ny bil är chansen att du bara närmar dig din bil och dörrarna låser upp. Det beror på att nya modeller kommer med en nyckel som använder en elektronisk signal som indikerar när du är i närheten av bilen. Funktionen kallas ”keyless” eller ”keyless go”.

Stölder av bilar som har denna funktion har ökat dramatiskt under 2018, enligt försäkringsbolagen.

Men med någon ny teknik finns det också risker. Och på senare tid har det blivit en uppgång i tjuvar som avlyssnar signalen om den nyckellösa bilmodellen för att stjäla bilar.

På vilket sätt? För det första är det viktigt att förstå hur det här ”nyckellösa” systemet fungerar. I grund och botten finns det ett datorkrets inuti din nyckel, som har en unik kod gjord för din bils säkerhetssystem. Inuti din bil är ett annat chip med samma typ av teknik och koder. När koderna matchar varandra uppmanar det bilen att öppna dörrarna.

De flesta nycklarna kräver att du är minst 30 cm från din bil, så chanserna är att om du är så nära kommer ingen att köra i den, åtminstone inte utan att du tar dem.


Använder relä-sändare

Men det finns något som kallas en "reläbox" som tjuvar använder för att fånga nycklarnas-signaler upp till 300 meter bort och sedan överföra dem till din bil.

Enligt Vi Bilägare utnyttjar brottslingarna detta. De sonderar terrängen i bostadsområden med nya bilar och fångar med en relä-sändare upp signalen från bilnyckeln inne i huset så att de sedan kan låsa upp bilen, starta den och åka iväg. 

Enligt Larmtjänst har den här typen av stöld, så kallade reläattacker, ökat under framför allt de senaste två åren.

Bild på bilnyckel fob

Knepet: Använd plåtburk eller aluminiumfolie

Den tyska bilistorganisationen ADAC har testat 24 olika bilmodeller och samtliga gick att låsa upp och köra iväg med hjälp av relä-sändare.

Tipset från ADAC för att värja sig mot sånt här är att vira in nyckeln i aluminiumfolie eller att lägga den i en plåtburk (med lock).

Bild av nyckel insvept i folie

Ett enkelt sätt att testa blockeringen är att lägga din egen nyckel i aluminumfolie och se om bilen öppnar sig.

Polisen tipsar: Så försvårar du för biltjuven

  • Förvara din bilnyckel i en plåtlåda alternativ i någon form av folie för att skärma av signalen från bilnyckeln.
  • Har du ett garage, var noga med att köra in bilen, speciellt nattetid.
  • Har du inget garage, men tillgång till två bilar? Blockera genom att parkera den andra bilen bakom.
  • Använd en rattkrycka. Det lägger på en extra process för tjuven, något som det ofta inte finns tid för eller verktyg till.

Försäkringsbranschen är oroad över att Sverige blivit ett slags smörgåsbord för kriminella ligor. Så hjälp gärna till att sprida detta tips till alla du känner – så att ingen behöver råka ut för detta!


Dela på Facebook