Annons

Polisen: ''Prata med era barn''

Annons

Polisen i Skåne har under den senaste tiden fått in flera larm om påhittade nödsituationer på lekplatser, skriver polisen på sin sajt. Det rör sig om en utmaning i sociala medier som kallas ”Stuck in the swing”, ”fast i gungan”, och som går ut på att filma räddningstjänstens arbete och lägga ut klippen på internet.

Enligt Aftonbladets uppgifter är det främst på Tiktok, en populär app där ungdomar delar filmer, som fenomenet härjar.

Rickard Lundqvist betonar att falsklarm är ett brott och att ungdomar som fejkar nödläge riskerar att anmälas i efterhand.

– Men egentligen är anmälan om falskt alarm minsta problemet. Det allvarligaste är att människor som verkligen är i nöd riskerar att inte få hjälp för att räddningstjänsten är upptagen med det här. Det är kanske inte alltid som ungdomar förstår den konsekvensen, säger Rickard Lundqvist, presstalespersonen, till Aftonbladet.

En annan konsekvens är att räddningstjänsten måste såga upp fullt fungerande gungor i onödan.

Polisen: ”Prata med era barn”

Polisen säger nu att man ser allvarligt på företeelsen och uppmanar föräldrar att prata med sina barn.

”När räddningstjänsten larmas till och är upptagna med fingerade nödsituationer, är risken stor att hjälpen till verkliga nödsituationer blir fördröjd och att det får allvarliga konsekvenser.”

Bara under lördagen har räddningstjänsten i Skåne ryckt ut på fyra sådana larm; två i Malmö, ett i Trelleborg och ett i Staffanstorp, rapporterar Aftonbladet.

Det här måste genast få ett slut. Dela gärna för att uppmana vuxna att prata med unga och barn som inte förstår hur vansinnigt det är.

Annons