Annons

Polisen Sara kallades för köksbiträde i tjänsten - rasar nu på Facebook

Annons

Skurupspolisen Sara Schön trivs väldigt bra i sitt jobb, både med arbetsuppgifter och kollegor. Men under ett jobbpass blev hon bemött av sexism. Hon bestämde sig att använda Facebook för att skriva ett inlägg om händelsen.

Sara Schön besökte under ett jobbpass Mikaeli marknad i Sjöbo tillsammans med en manlig kollega och tre polisvolontärer är när hon vid två skilda tillfällen fick kommentarer att hon som kvinnlig polis inte dög, rapporterar Expressen.

Första gången kom det fram en medelålders man till Sara och hennes manliga kollega ”Jaså du har fruntimmer med dig ut idag, eller det är köksbiträdet?”

– Vi blev helt ställda båda två, jag och min kollega. Jag bar ju min polisuniform. Men det blev inget mer sagt, och jag känner väl inte heller att det var läge för en diskussion där och då, säger Sara Schön till Expressen.

Lite senare under dagen kom en annan man fram till Sara som berättade för henne, ansikte mot ansikte, att han ansåg att hon omöjligt kunde vara en lika bra polis som hennes manliga kollegor.

– Jag tycker inte det är särskilt vanligt att bli bemött så här, men tydligen så finns det personer som tycker att det finns någon skillnad mellan mig och mina manliga kolleger, förklarar Sara.

Sara fick nog och bestämde sig under fredagsförmiddagen för att skriva ett inlägg på Österlenspolisens Facebook-sida för att berätta om händelsen och passa på att ge sin syn på saken.

Först beskriven hon händelserna. Sedan fortsätter hon:

"Jag brukar inte lägga så stor vikt vid sådana dumma kommentarer och trams men denna gång blev jag faktiskt lite brydd. Tänk att många människor, fortfarande år 2018, har denna inställning till kvinnor."

Hon avslutar inlägget med en viktig påminnelse:

"När jag avslutade mitt pass så kollade jag min uniform bara för att vara säker; det stod fortfarande POLIS med stora bokstäver och inte köksbiträde. Jag passade också på att påminna mig själv om att jag är minst lika bra polis som alla mina andra kollegor, manliga som kvinnliga!"

Anledningen till att kvinnliga poliser bemöts av hat tror hon ligger i vad människor vill att en duktig polis ska vara.

– Många tror att en duktig polis är en sådan med stora muskler, men det handlar inte alls om det. Det handlar om att kunna prata med människor och möta situationer. Men vi kvinnliga poliser genomgår samma utbildning som de manliga, med samma fysiska tester. Så vi kanske blir lite underskattade!, säger hon och skrattar.

Dela om du håller med!

Annons