Polisen stod i korsning 25 minuter – bötfällde 20 cyklister

Omfattande cykling mot rött ljus har lett till olyckor och trafikproblem och nu har polisen i Stockholm ledsnat och tar i med hårdhandskarna mot de "civilt olydiga” cyklisterna. Det rapporterar Södermalmsnytt.

I tisdags morse var det 22 cyklister som bötfälldes på 30 minuter i en vältrafikerad korsning – Götgatan och Hornsgatan – på Södermalm i Stockholm. På onsdagen var polisen åter på plats vid samma korsning.

Att man förvarnade på Facebook fick ingen större effekt. Under 25 minuter fick de lov att bötfälla 20 cyklister vid trafikljuset.

"Den kalkylerade risken att cykla mot rött är ett medvetet val som denna gång kostade 1 500 kronor. Risken är att nästa gång så är det inte kronor som man behöver pröjsa..." skriver polisen på Facebook.


Då de ofta får frågor och mothugg från arga bötfällda passar polisen dessutom på att besvara några frågor, som ofta dyker upp vid liknande insatser:

1. Nej just denna gång hade vi inget bättre för oss. Då cykelolyckorna ökar och olyckor mellan bilist och cyklist är den vanligaste trafikolyckan i Stockholm.

2. Vi jobbar på och fortsätter vårt arbete mot den lokala problembilden såsom missbruk, våld, inbrott, skadegörelse och fickstölder även om vi skrev böter på cyklister i 25 min.

3. Vi skriver även böter på bilister som inte kör enligt gällande lagstiftning.


Tycker du att fler cyklister borde lugna ner sig i trafiken? Dela i så fall och sprid polisens budskap.