Annons

Polisens kartläggning av 40 utländska ligor som lurar våra äldre - här är deras metoder

Annons

Polisens specialgrupp kartlägger i dag mellan 30 och 40 ligor som drar igenom Europa och Sverige och riktar in sig på att lura och stjäla från äldre. Ligorna åker in och ut ur Sverige och rör sig snabbt över stora geografiska områden. 

Den så kallade "Växlingsligan" hade härjat i Sverige under 2008. Ligan lurade äldre personer på pengar. Det blev starten för polisens nationella Circa-grupp – Centrala gruppen för utlänningsrelaterade brott – vars syfte är att kartlägga och bekämpa seriebrottslighet mot äldre.

– Det görs 1,5 miljoner polisanmälningar varje år. I det flödet letar vi efter de brott som begås mot äldre, säger Håkan Carlsson, chef på Circa-gruppen som har sitt säte i Vårgårda, till Aftonbladet.

I dag jobbar Circa-gruppen hårt med att kartlägga liknande ligor. I dag följer de mellan 30 och 40 likande ligor som begår brott mot äldre i Sverige. Förmodligen finns det fler än så. Sedan gruppen startade har 219 personer dömts för olika seriebrott mot äldre. 

– Lyckas vi identifiera gärningsmän efterlyser vi dem internationellt och tar hit dem för att få dem lagförda här i Sverige. Det ska inte vara så att man bara kan lämna landet och komma undan, säger Håkan Carlsson till Aftonbladet.

Metoderna de använder skiljer sig åt – här är vad du ska se upp för.


FOTO: EFTERLYST/POLISEN

Telefonbedrägeri

Ett vanligt bedrägeriförsök är att försöka lura någon att ge ut känsliga uppgifter via telefonen, genom att uppge sig för att vara till exempel från banken. 

Här kan du lyssna på polisens inspelning från ett verkligt sådant samtal. 

Karttricket

Ligorna är experter på att distrahera. De har frågat om vägen eller bett om hjälp och uppehöll offret med kartan medan någon stal plånboken under tiden.

"Tappa-sedel-tricket"

Brotten begicks under 2014 och ligan använde sig av ett speciellt trick i sin framfart. De tappade en sedel som de sedan fick den äldre att tro att denne tappat. Men sedan sökte de ny kontakt med den äldre och sade att det var deras sedel ändå. Och när den äldre då öppnade plånboken kunde de ofta få med sig bankomatkortet.

– Utanför butiken uppvaktar man sedan den äldre och säger att “oj, det där var visst min kompis sedel”. Den äldre tar då upp sin plånbok och förövarna hjälper till att ta ur sedeln. Samtidigt lyckas de stjäla bankkortet, säger Håkan Carlsson.

Intrång i bostad

– Det kan vara så att man uppger att man är från hemtjänsten. Ibland ringer man till och med innan och säger att man ska komma förbi, säger Håkan Carlsson.

Väl inne i bostaden distraherar någon den äldre personen, medan den andra börjar leta efter värdesaker.

Image result

Polisens tips:

Så undviker du att drabbas


  • Skydda din kod när du handlar i affären. Täck med handen och se till att ingen står för nära dig. Ha inte koden uppskriven i plånboken.
  • Håll alltid uppsikt över din handväska eller plånbok. Ha den inte i bakfickan eller i kundvagnen.
  • Om någon tar kontakt med dig för att fråga om vägen eller stöter in i dig, var uppmärksam på var du har din handväska och plånbok.
  • Lämna aldrig ut din pinkod. Polis, bank eller myndigheter frågar aldrig efter pinkoden till kortet.
  • Ha aldrig för mycket pengar på ditt konto som är kopplat till ditt kort. Se till att istället föra över pengar från ett annat konto regelbundet. Kontakta din bank om du vill lägga in en överföring automatiskt.
  • Ha alltid ytterdörren låst och släpp inte in någon du inte känner eller som kan legitimera sig.
  • Om du drabbas – anmäl direkt och prata med polisen och närstående om vad du har varit med om. Om du precis har blivit utsatt, ring 112.

Hjälp till att dela informationen vidare, så att fler kan undvika att drabbas!

Annons