Polisens listiga metod att avslöja rattsurfande bilister

Att surfa på mobiltelefonen medan du kör bil har varit olagligt sedan februari i år.

Från och med 1 oktober har poliser rätt att ge ut böter vid vägarna. Bötessumman för de som bryter mot lagen ligger på 1 500 kronor.

I Storbritannien är det precis som i Sverige olagligt för bilförare att hålla i mobilen. Nu testar myndigheterna i landet en ny strategi för att komma åt rattsurfarna. Polisen i Storbritanniens senaste projekt heter Operation Top Deck. Det går ut på att poliser åker i dubbeldäckade bussar och på så vis enklare kan upptäcka personer som inte kan hålla nävarna på ratten, även om de står stilla vid rödljus.

Credit: BBC

Från bussen tar polisen regnumret på bilen skickar hem böter med posten. Notera här att det handlar om bilar som står stilla vid rödljus, inte ens då är det tillåtet att hålla på med mobilen eftersom det distraherar.

Får hem brev i efterhand: ”Här är din bot”

 – De vet inte ens att de åkt fast. Det kan vara vilken buss som helst i West Midland som har lokal polis ombord. Vi har kameror på oss, så vi spelar in det vi ser. Sedan noterar vi deras registreringsskylt och skickar ett brev där det står ”du har blivit ertappad med din mobil, här är din bot”, säger Mark Hodgeson till BBC News.

Titta på klippet nedan: