Polisens starka ord mot de som struntar i eldningsförbudet: ''HUR SVÅRT KAN DET VARA?''

Sverige har drabbats av flera skogsbränder under de senaste dagarna på grund av den extrema torkan i skog och mark. Men trots den extrema torkan och att det råder eldningsförbud så får polisen in flera larm från personer som sett andra grilla ute. 

"Det är konstigt att folk vid det här laget inte tagit till sig informationen om den stora brandrisken" säger Eva Nilsson, presstalesperson i polisregion Stockholm, till Aftonbladet.

Det råder eldningsförbud i Sverige i hela Sverige men trots detta är det många som ignorerar förbudet och grillar ändå.  Men nu har polisen fått nog, i ett inlägg på facebook säger polisen nu ifrån. 

Facebook-sidan "Polisen Haninge/Nynäshamn" har publicerat inlägget som berättar om allvaret i situationen och förklarar vad eldningsförbud innebär. För att visa att det är allvar inleds polisens inlägg med starka ord. 

”ALLVARLIGT TALAT, HUR SVÅRT KAN DET VARA? DET RÅDER ELDNINGSFÖRBUD!” skriver polisen.


”Borde vara enkelt att förstå kan man tycka” fortsätter polisen. 

I hela Sverige kämpar brandmän med att släcka skogsbränder som kan vara livsfarliga för boende i närheten. För att undvika skogsbränder är det viktigt att alla förstår var eldningsförbud innebär. Polisen skriver i sitt inlägg att brandmännen redan har en stor arbetsbelastning med att släcka riktiga bränder och borde slippa åka runt för att säga åt folk.

”Borde vara enkelt att förstå kan man tycka. Ändå får brandkår och polis åka runt för att säga åt folk som grillar på badplatser, skogsområden och andra allmänna platser trots att många påpekar för de som grillar att eldningsförbud råder. Inte sällan lyssnar de inte förrän polis anländer till platsen. Jag lovar att vi har annat att göra än att åka runt och tillrättavisa folk som grillar” skriver polisen.

Image result for firefighter in the woods

Läs hela deras inlägg här nedanför.

" ALLVARLIGT TALAT, HUR SVÅRT KAN DET VARA? DET RÅDER ELDNINGSFÖRBUD!

Från och med 10/7 råder det eldningsförbud i Stockholms län efter beslut från Länsstyrelsen. Det innebär att det just nu är väldigt torrt i marken och det därför uppstår brand väldigt enkelt. Du får därför inte elda någonstans utom i en egen ordentliga grill på din tomt, under eget ansvar.

Borde vara enkelt att förstå kan man tycka.

Ändå får brandkår och polis åka runt för att säga åt folk som grillar på badplatser, skogsområden och andra allmänna platser trots att många påpekar för de som grillar att eldningsförbud råder. Inte sällan lyssnar de inte förrän polis anländer till platsen. Jag lovar att vi har annat att göra än att åka runt och tillrättavisa folk som grillar.

Även våra blåljuskollegor inom brandkåren har just nu ett väldigt hårt arbetstryck, då det brinner på väldigt många platser i vårt land. Jag tycker inte att de skall behöva rycka ut på massor av onödiga utryckningar såsom dessa engångsgrillar som brinner överallt.

Låt oss klargöra vad som gäller.

Du får INTE grilla i skog & mark eller på allmän plats. Inte ens om en ordningsställd grillplats finns.

Du får INTE använda öppen låga såsom exempelvis spritkök eller liknande.

Du får givetvis INTE elda någon form av brasa på varken egen eller andras tomt.

Bryter du mot eldningsförbud kan du göra dig skyldig till olika sorters brott beroende på situationen. Men i värsta fall kan du göra att en total katastrof uppstår där människor och djur drabbas oerhört hårt.

Magnus, gruppchef "

DELA detta så att alla förstår allvaret i situationen. Sverige brinner TILLSAMMANS kan vi stoppa bränderna.