Polisens viktiga uppmaning till svenska folket inför valet

Annonser i sociala medier från personer som säljer sin röst inför valet gör nu att polisen går ut med en officiell varning: "Olagligt att sälja eller försöka sälja sin röst", skriver man på sin hemsida.

De senaste dagarna har flera medier rapporterat om personer som försökte sälja sin röst via Facebook-grupper inför riksdagsvalet. Priset kan ligga på 1.000 kronor, enligt Sveriges Radio.

– Det är brottsligt och det ska polisanmälas och polisen ska utreda det. Om vi får in uppgifter så för vi det vidare såklart, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten till P4 Blekinge.


”I vissa fall kan det istället vara fråga om mutbrottet tagande av muta. Detta kan vara fallet om någon tar emot pengar eller annan ersättning i sin egenskap av arbetstagare eller uppdragstagare för att rösta på visst sätt (eller avstå från att rösta)”, skriver polisen på sin hemsida.

Detta brott kan ge fängelse enligt polisen.

”Exempel på detta är om du säljer eller försöker sälja din röst till till exempel din chef. Straffskalan för tagande av muta är böter eller fängelse i högst två år”.

– Vi har inte fått in några anmälningar utan gör det här i förebyggande syfte. På en del ställen på sociala medier har det florerat olika diskussioner om det här men det här handlar mer om information till allmänheten, säger Katarina Friskman, pressektreterare vid Polismyndigheten, till SVT.

Allas röst räknas lika mycket i vårt fria, demokratiska land. Nu hjälps vi åt att sprida polisens viktiga uppmaning och budskap vidare!