Polisens viktiga vädjan: Därför ska du sluta varna andra bilister för kontrollerna

De flesta av oss har någon gång blivit invinkade till sidan av vägkanten av polisen för en sedvanlig poliskontroll.

Polisen utför ett viktigt jobb när de utför sina nykterhetskontroller på våra vägar. Narkotikapåverkade, alkoholpåverkade och andra som kan utgöra ett hot längs vägen blir stoppade och många liv kan räddas.

Ett växande problem är antalet Facebookgrupper och bilister som "varnar" andra bilister för polisens kontroller och uppmanar folk att ta omvägar för att undvika detta. 

Efter en händelse i Haninge, Nynäshamn, vill polisen nu sätta stopp för dessa varningar en gång för alla.

Inlägget har i skrivande stund över 17 000 gilla-markeringar och 13 000 delningar, läs den nedan:


”Igår hade vi trafikkontroller på olika platser i vårt område. Bland annat så jobbade vi då med civila polisbilar såsom den på bilden. När poliserna körde med civilbilarna kunde de tyvärr åter se hur mötande bilister varnade andra genom ljussignal om den annalkande trafikkontrollen.

Två olika bilar som kom in i kontrollen och fick blåsa och visa körkort berättade att många bilister varnade mötande. De berättade också, ovetandes om varandra, att en bil efter att den blivit varnad, stannat och svängt in på en annan väg som var en omväg runt kontrollen.”

”Patrullerna på plats tog informationen på allvar och förstod vilken omväg bilen tagit och var den skulle komma ut och begavs sig genast dit. Mycket riktigt så mötte de den aktuella bilen och slog stopp på den. Från bilen kom en mycket kraftig doft av marijuana och föraren uppvisade tydliga tecken på narkotikapåverkan.

Tack vare två rådiga förare kunde den påverkade föraren stoppas från fortsatt färd. Utan dem hade föraren kunnat fortsätta förbi på omvägen och kanske strax efter orsaka en fruktansvärd olycka.

Stort tack till er båda!

Är det dessa förare som du vill varna när just du varnar mötande bilister om en poliskontroll. Du har ingen aning vem som sitter i den mötande bilen. Du kanske hjälper en kraftigt påverkad förare att komma undan, för att strax därefter orsak död och kaos.

Snälla tänk efter och sluta varna!

Dela, kommentera och gilla gärna för stor spridning i detta viktiga ämne.

Magnus, gruppchef och yttre befäl”

Dela på Facebook