Postnord inför avgift på paket från Kina: ”Det kommer bli avsevärt dyrare för de som handlar”

Postnord vill höja avgifterna för paket som kommer från Kina. 125 kronor plus moms är det tänkt att kosta. Per paket, uppger Breakit.

Ett hårt slag mot de som har vant sig vid att shoppa billigt.


Det är tekniksajten Breakit som avslöjar Postnords planer. Enligt Breakit så ska ett nytt system tas fram som gör att du alltså får betala 125 kronor plus 25 % moms för varje paket. Många som vill köpa billiga varor vänder sig till kinesiska sajter som Wish och Aliexpress. 

Så populärt så att Postnords terminaler på Arlanda svämmar över av paket. Postnord beräknar att cirka 150 000 paket kommer från Kina till Arlanda per dag.

Med tanke på att varje vara packas för sig i varje paket, gör att kostnaderna snabbt kan bli otroligt höga. Även om man köpt en vara för så lite som tio kronor. Det uppger tekniksajten Breakit. Nu har man kommit överens med Tullverket.

– Vi kom fram till att vi från Postnord skyndsamt ska säkerställa att vi bygger ett system på att ta ut moms på varorna från första kronan. Tullverket vill ha återrapportering 1 mars, säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman, till Breakit.

Oenigheten myndigheterna emellan gällande vem som ska ta in pengarna har lett till att staten har gått miste om upp emot en miljard kronor i uteblivna skattepengar varje år.

Det beräknas också ta längre tid för en vara att komma fram med de nya reglerna på grund av den nya  hanteringen av paket.

Vad tror du om detta? Skriv gärna en kommentar.