Annons

Prästen Judith säger ifrån: Därför säger vi nej till skolavslutning i kyrkan

Annons

Varje år till sommaren blir diskussionen kring skolavslutningar i kyrkan åter aktuell. På flera håll i landet bryts traditionen med skolavslutning i kyrkan för att rektorer och präster inte kunnat enas om upplägget.

I Sävare församling utanför Lidköping är det slut med skolavslutning i kyrkan. Men det är inte skolorna som säger nej, utan kyrkan.

Kyrkoherden Judith Fagrell har nämligen valt att stoppa skolavslutningarna i kyrkan. Anledningen är att hon, i enighet med kyrkorådet, anser att skolan lägger sig i för mycket vad som sägs och inte sägs under ceremonin, skriver Expressen.

–  Det är inte sällan de försöker planera vad vi ska säga. Då blir det att vi uppehåller kyrkan som en lokal när det egentligen är Guds hus, menar hon.

Om skolavslutningen ska hållas i kyrkan, bör den alltså får vara med religiös än vad många rektorer efterfrågar idag.

– Rektorn har ett uppdrag att det följs och vi som församling har ett uppdrag att vara en kristen församling, säger hon och tillägger att religionsundervisningen, som ibland innebär besök i kyrkan, fortfarande är välkommen då den innehåller religiösa inslag.

Starka reaktioner

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Många har undrat över grunderna för beslutet och flera är ledsna över att en lång tradition nu avslutas. 

Camilla Brolin, verksamhetschef för barn och skola i Lidköpings kommun, säger att skolorna hade velat vara i kyrkan eftersom det är en gammal tradition.

– Men vi respekterar församlingens beslut och planerar nu för avslutning på skolgården i stället, säger Camilla Brolin, till SVT.

Vad tycker du om detta beslut? Ska skolavslutningar hållas i kyrkan eller i skolan?

Annons