Prins Daniels starka ord till sköterskorna

Generation Pep arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. 

Visste du att Sverige idag är ett av Europas mest stillasittande länder och att allt färre barn och ungdomar når rekommendationen med 60 min fysisk aktivitet per dag?

Nu har kronprinsessfamiljens äldsta dotter Estelle börjat skolan – och på måndagen besökte Prins Daniel Svenska mässan i Göteborg för att närvara vid stadens utbildningsförvaltnings upptaktsdag för medarbetare inom elevhälsovården, uppger hovet.

Temat var hälsa och lärande och på plats fanns skolpsykologer, kuratorer, specialpedagoger, skolsköterskor, skolläkare och rektorer. I sitt inledninganförande sade Prinsen bland annat:


Foto: Erika Gerdemark/Kungahuset.se

– Att börja skolan är för de flesta barn ganska pirrigt. Men framförallt är det spännande och väldigt roligt. Att få nya kompisar, att få lära sig nya saker och att få känna sig stor, säger Daniel i sitt tal uppger hovet.

Han fortsätter:

– Men vad är det som händer för vissa barn längst vägen? Varför förvandlas det som kändes så lustfyllt och spännande till olust och stress? Det är omöjligt att inte bli ledsen när man tänker på hur många unga i vårt land det är som går miste om stora delar av sin ungdom, för att de lider av psykisk och fysisk ohälsa.

Foto: Johan Valkonenk/Kungahuset.se

Det är nu Daniel kommer till slutklämmen.

– Därför är det så viktigt att ni finns – kuratorer, skolsköterskor, specialpedagoger, skolläkare, skolpsykologer – ja, alla ni som arbetar för att våra barn ska få de allra bästa förutsättningarna för att må bra och kunna lyckas i skolan, sade prins Daniel i sitt tal.