Publiken får en chock när de ser hennes förmågor på isen. Anledningen? Hon är 90 år gammal!

Det finns inte många som fortfarande kan utföra sina favoritsporter efter 90 års ålder, men för den 90-årige Yvonne Dowlen har konståkning följt henne hela sitt liv. Och hon skulle aldrig bli redo att bli av med skridskorna.

När du ser amerikanska Yvonne på gatan ser du exakt vad du kan förvänta dig av en gammal kvinna: hon går med korta, långsamma steg och det tar ett tag att komma från A till B. Men hela fem gånger i veckan tar hon på sig skridskorna och ger sig ut på isen och hon förvandlas: borta är den gamla kvinnan, och du ser en rutinmässig konståkare som flyter graciöst över isen och spinner runt i lekfulla lätta piruetter.

Hon har gjort detta i över 70 år, och skridskor har alltid varit en stor del av hennes liv. Hon tog på sig ett par skridskor för första gången när hon var 16 år, och det tog ingen tid innan hon togs upp i en internationell gruppen på grund av hennes talang. Senare lärde hon barn och ungdomar i hemstaden Denver, och de lilla isprinsarna och isprinsessorna har vunnit otaliga tävlingar.

När hon var i 80-årsåldern var hon med om en allvarlig bilolycka. Läkarna sa att hon aldrig skulle kunna åka skridskor - ett öde som hon vägrade att acceptera.

Med hjälp av sin dotter, är hon tillbaka på isen bara två månader efter olyckan, inte ens när hon fick en stroke vid 88-års ålder kunde stoppa henne från att göra vad hon älskar mest i världen. Än idag, 90 år gammal, kan hon njuta av och imponera på publiken och du kan titta på videon från hennes senaste tävling under:


”Om jag är på dåligt humör tänker jag bara på mina jämnåriga med deras syrgasslangar, så sätter jag på mig skridskorna och ler,” sa Yvonne i videon.

Vad hon gör är så imponerande att en kort dokumentär om denna extraordinära kvinna har gjorts.

Bara två dagar efter att de hade slutat filma, dog Yvonne av en aneurysm. Hon hade tillbringat dagen i ishallen, och hon fick sin allra sista önskan uppfylld: "Jag hoppas att dö antingen i sömnen eller på mina skridskor!"

En mycket imponerande kvinna, som levde ut passionen till sin sista andetag. 

Här under kan du även se videon som gjordes om Yvonne precis innan hon dog:


Dela på Facebook