Rådjuret blev påkört och bilisten smet från platsen - läs Andreas viktiga inlägg om smitning

Den 11 maj skrev Andreas Cornale, ett Facebookinlägg om ett rådjur som hade blivit påkört och bilisten hade smitit från platsen utan att ringa polisen.

Andreas som till vardags jobbar med IT-säkerhet har jagat sedan han var 15 år och jobbar dessutom extra med eftersök.

Läs hans viktiga inlägg nedan där Andreas förklarar konsekvenserna av att smita från platsen och vad man ska egentligen ska göra:

"Vi tar det igen. Att köra på ett rådjur är inget brott. Men kör du på ett rådjur så måste du ringa polisen och anmäla det. Även om det skuttade vidare och såg ut att klara sig.

Jag har precis kommit hem från en olycka där föraren valde att inte ringa polisen. Istället var det en herre på promenad som såg att djuret var skadat och ringde in det. 

Av skadan att döma blev hon påkörd någon gång tidigare idag eller inatt. Den såg inte ut att vara flera dagar gammal, men heller inte bara ett par timmar. Benpipan var full med jord.

Hon hade gått undan en bit från där hon sist sågs. Och gick undan ytterligare när jag kom. Det var tydligt att ena bakbenet var av, och hon blödde från ändan. Från olyckan trodde jag först.

Hon la sig precis vid ett hus och jag kunde avsluta utan att behöva skjuta.

Jag kände hur hon slappnade av, men det fortsatte att röra på sig i magen.

Den här dräktiga geten har alltså gått skadad i flera timmar helt i onödan, och antagligen redan stött bort ett foster som det såg ut på blodet och vätskan från rumpan. Hon har försökt att gå på benpipan som stack ut från ena bakbenet.

För att någon inte orkade ringa polisen. För att den säkert klarar sig. Det var ju ingen hård smäll...

Körde du kanske lite för fort? Eller hade du kanske dragit ett par bira innan du körde? Ring ändå! Polisen kommer inte att komma ut för att mäta bromssträckor eller för att göra ett utandningsprov.

Har du inget giltigt körkort, eller är orolig för nåt annat, säg att du såg olyckan men att det var bilen före dig som körde på djuret. Bara du ringer så att vi kan komma ut. Sen när vi ringer dig berättar du hur det gick till, så att vi får en chans att hitta djuret för att bedöma om det verkar klara sig eller om det är för skadat och måste avlivas. Vi bryr oss inte om du gjort något fel, vi bryr oss om djuret.

****2017-05-15

Dags för en uppdatering, det här inlägget har fått mer spridning än jag kunde drömma om. Tack alla som delat och engagerat er!

Såhär ska ni göra om ni kör på ett djur.

1. Stanna bilen. 

2. Andas. 

3. Sätt ut varningstriangel så att ni inte blir påkörda själva. Har ni reflexväst så sätt på den innan ni går ut bilen.

4. Märk ut platsen, sätt markeringen på den sidan djuret försvann åt efter kollisionen.

5. Ring 112. 

6. Om ni utan fara kan städa vägbanan för att förhindra fler olyckor så gör det. Annars ring trafikverkets kundservice som har öppet dygnet runt 0771 921 921 och välj 4.

Då kommer deras jour ut och plockar upp. 

Har ni gjort allt det så har ni gjort vad ni kunnat. Det finns ett bra hjälpmedel man kan ladda ner till mobilen, appen Viltolycka från Nationella viltolycksrådet, där kan man ta fram gps-koordinater och bara följa instruktionerna om olyckan är framme. 

Att inte anmäla en viltolycka till polisen är ett brott."

Dela gärna den här viktiga informationen, så inte fler djur lider!

Dela på Facebook