Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse – för terrordådet i Stockholm

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse för terroristbrott. Han döms också till utvisning på livstid. Det beskedet kom från tingsrätten på torsdagseftermiddagen.

Detta efter terrordådet på Drottninggatan i april 2017 som dödade fem personer och skadade många.

Image result for stockholm akilov attack

”Tingsrätten har kommit fram till att Rakhmat Akilov ska dömas för terroristbrott dels genom fem mord, dels genom allmänfarlig ödeläggelse. Tingsrätten har vidare kommit fram till att Rakhmat Akilov ska dömas för försök till terroristbrott genom 119 försök till mord. Slutligen har tingsrätten funnit att han i 24 fall har gjort sig skyldig till framkallande av fara för annan. Straffet för Rakhmat Akilov har bestämts till livstids fängelse. Tingsrätten har också beslutat om livstids utvisning,” står det i domen enligt Aftonbladet.

– Påföljden har bedöms till livstidsfängelse och utvisning, säger chefsrådman Ragnar Palmkvist enligt SVT.

Rätten skriver att de kommit fram till straffet bland annat genom att titta på ”Gärningens farlighet och allvaret i den befarade följden, d.v.s. ett stort antal potentiella dödsoffer”.

”Gärningens farlighet är tveklöst synnerligen hög,” skriver rätten. De skriver att brotten ”otvivelaktigt motiverar livstids fängelse”.