Rättar du folks Grammatik? Då har vi dåliga nyheter för dig.

Har du vänner som jämt rättar dig eller din grammatik? eller är du själv en sådan person som verkligen inte kan låta bli att rätta någon när de säger "skärde" istället för "skar" Ny forskning visar nu att folk som påpekar andras språkfel är dåliga personer.

Studien som kommer ifrån University of Michigan visar att personer som blir upprörda över grammatiska fel online oftast har en "mindre trevlig" personlighet jämfört med de som väljer att bara ignorera misstagen.

Psykologiska tester som genomförts visar att människor som är väldigt känsliga för stavfel är mindre öppna och mer benägna att döma dig för dina misstag än normalt.

Forskarna anser att resultaten kan lära oss mycket om hur människor kommunicerar, framför allt på nätet. Studien genomfördes med hjälp av 83 testpersoner som fick läsa e-postsvar på en annons där en person sökte en inneboende. Vissa av svaren innehöll stavfel eller grammatiska misstag, medan andra var helt korrekta. Sedan fick testpersonerna bedöma svaren och göra sig en bild av personerna som skrivit breven. De fick bedöma hur intelligenta de var samt hur bra de skulle passa som inneboende.

Sedan lät forskarna testpersonerna själva genomgå ett klassiskt personlighetstest, där man testar deras öppenhet, introverta/extroverta egenskaper samt medvetenhet och trevlighet. Överlag bedömde alla de helt påhittade personerna som ville bli inneboende som mindre smarta än de med perfekt stavning och grammatik. Men det var definitivt så att vissa personlighetstyper dömde de som stavade fel hårdare.

Resultaten var ganska subtila och det är ett litet urval personer i studien. Men slutsatserna kunde inte förklaras med skillnader i testpersonernas utbildning eller ålder, vilket gör att personlighetsdrag förmodligen är en viktig faktor.

Vad betyder nu detta?

Visa kärlek och var snäll. Visst kan man så klart rätta folk men det är onödigt när det leder till att man kanske sårar någon. Dela detta så att alla de människor som rättar folk där ute kan få läsa detta och kanske ändra lite på sitt dumma beteende.

[contentblock id=4 img=gcb.png]

Dela på Facebook