Annons

Rättsläkaren: Denna lilla detalj kunde ha räddat prinsessan Dianas liv

Annons

31 augusti 1997 kommer alltid att minnas för det datum då världen förlorade Diana, prinsessan av Wales. I en ny bok hävdar rättsmedicinska patologen Richard Sheperd, 65, nu att en liten detalj kunde ha räddat hennes liv.

Världen var i chock. Nyheten att prinsessan Diana hade gått bort i en bilolycka var svår att förstå.

I den bok som snart kommer att släppas, "Unnatural Causes", berättar rättsläkaren Richard Sheperd, att de tragiska nyheterna kunde ha haft ett helt annat resultat om ambulanspersonalen hade upptäckt en liten detalj tidigare under behandlingsförloppet.


Trodde att hon var stabil

Enligt Daily Mail skriver rättsläkaren att ambulanspersonalen trodde att prinsessan var stabil och hade klarat sig efter olyckan. Vad de inte visste vid denna tidpunkt var att prinsessan hade en skadad ven i lungan. Denna skadade ven orsakade slutligen inre blödningar som utlöste en hjärtinfarkt som dödade prinsessan.

"I ambulansen förlorade hon gradvis medvetandet. När hon fick en hjärtattack gjorde man allt man kunde för att återuppliva henne. När hon kom till sjukhuset opererades hon och de hittade venen och försökte reparera den, men då var det tyvärr för sent," skriver han.

Om bara...

Den rättsmedicinska läkaren tror att om man hade upptäckt venen omedelbart kunde man ha räddat Dianas liv. Samtidigt hävdar han att Diana själv kunde rädda sitt liv, om hon bara hade använt säkerhetsbälte.

"Dianas död är ett klassiskt exempel på vad vi säger efter nästan alla dödsfall: "Om bara". Hade hon bara träffat framsätet med en liten annan vinkel. Hade hon bara omedelbart lastats i en ambulans. Men den största "om bara" var inom hennes egen kontroll" skriver Sheperd.

Det är alltid trist att tänka på små detaljer som kunde ha gjorts annorlunda för att förhindra dödsfall. Man får oavsett inte gjort något med det efteråt, men man kan ta lärdom av det. Hade Diana använt ett säkerhetsbälte, hade hon förmodligen levt idag.

Boken "Unnatural Causes", av Dr Richard Shepard, kommer ut den 18 april.

Diana. 1. juli 1961 – 31. augusti 1997. 

Annons